Izaberi jezik:
Tema broja

POLITIKA I IDEOLOGIJA

JAVNOST I RACIONALNOST

Osnovni interes ovog rada predstavlja uspostavljanje relacija između dve temeljne kategorije društvene i političke misli - javnosti i racionalnosti. Kategorija racionalnosti vezuje se za paradigmu ukupnog procesa modernizacije zapadne civilizacije. Međutim, . . .

ULOGA IDEOLOGIJE U RAZVOJU LIČNOSTI

Autor ukazuje da svi socijalni kanali ideološkog uticaja na ličnost deluju složno, iako, nekada, protivureče jedan drugom. Zato je važno da se različiti kanali ideološkog delovanja na ličnost ne pretvore u faktor slabljenja i destrukcije duhovno-moralnih . . .

ODNOS FILOLOGIJE I IDEOLOGIJE KOD SRBA

Da nije bilo ilirizma i hrvatske, štrosmajerovsko-jagićevske ideje jugoslovenstva i serbokroatistike, ne bi bilo ni kobnog susreta Srba i Hrvata koji se pretvorio u nesporazum i sukob, koji po svojim ideološkim i filološkim posledicama traje do današnjih . . .

NOVA IDEJA ILI NOVA POLITIKA BEZBEDNOSTI

Izgradnja i funkcionisanje bezbednosti u savremenim uslovima mora se zasnivati na ideji izgrađivanja savremene bezbednosti koja mora biti prihvatljiva i prilagođena potrebama svakog pojedinca, nacije i svim državama sveta podjednako. Stvaranje savreme­ne . . .

EVROPSKE INTEGRACIJE

ULOGA EVROPSKE UNIJE U IZGRADNJI MIRA

Iako prvobitno zamišljena kao pre svega ekonomska organizacija, promena bezbednosnog okruženja kao i priroda sukoba nakon kraja hladnog rata, uticali su na Evropsku uniju da im se prilagodi i da pokuša da postane značajan spoljnopolitički i bezbednosni . . .

LOKALNA SAMOUPRAVA U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Globalističke tendencije koje se realizuju putem evropskih integracija ugrožavaju razvoj lokalne samouprave i prete da unište i lokalnu samoupravu i nacionalni suverenitet. Na udaru je i lokalna samouprava zapadnih metropola, gde jača antiglobalistčki . . .

OGLEDI I STUDIJE
TRANZICIJA
MENADžMENT, KOMUNIKACIJE I POLITIČKI MARKETING

POSTOJI LI SAJBERTERORIZAM?

Ekspanzija Interneta i na njemu zasnovanih tehnologija, kao i njihov sve veći uticaj na društvene pojave i procese, doveli su do povećanog zanimanja istraživača za sve fenomene koji su proizašli iz takvog razvoja. Jedan od takvih fenomena je i sajberterorizam, . . .

ISTRAŽIVANJA
TRADICIJA

Prijavi se za newsletter

ç