Изабери језик:

Никола Жутић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Београд.

периодика

IN MEMORIAM - ВЕСЕЛИН ЂУРЕТИЋ

Прогнаник из српске историјске науке Послије дуге и тешке болести, коју је стоички и оптимистички подносио, преминуо је велики српски историчар др Веселин Ђуретић. Рођен је у Мојановићима, у српској Зети, 17. маја 1933. а преминуо у Београду 18. фебруара 2020. године. Био је дугогодишњи научни савјетник Балканолошког института САНУ и једно краће време Института за савремену историју. У ратним годинама постао је и члан Сената Републике Српске. У време рата за одбрану западног српства (1991-95), у више наврата је боравио у најзападнијој српској земљи – Републици Српској Крајини, соколећи народ и трезнећи га од југокомунистичких заблуда.

периодика

ЛИБЕРАЛНО (МАСОНСКО) И РИМОКАТОЛИЧКО ЈУГОСЛАВЕНСТВО И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У чланку је реконструисан и систематизован утицај кључних идеологија либералног и римокатоличког “свјетоназора” на процес југославенског уједињења и стварања Краљевства СХС.

периодика

КЊИЖЕВНИК ЂУРО ВИЛОВИЋ О БЕЧУ, СЈЕВЕРУ ХРВАТСКЕ И МЕЂИМУРЈУ У ВРЕМЕ ВЕЛИКОГ РАТА 1914-1918.

У чланку се анализирају књижевни радови Ђуре Виловића тематски везсти за сјевер Хрватске у Првом свјетском рату, с акцентом на национално-вјерску климу у Међимурју. Чланак је у исто време и историјско-књижевни прилог културној историји у време Великог рата.

ç