Изабери језик:
Тема броја

ИЗБОРИ У СРБИЈИ И ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ИЗБОРИ У СРБИЈИ 2014. – ТРАСИРАЊЕ ЕВРОАТЛАНТСКЕ ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПАРАДИГМЕ

Сажетак

Предмет овог рада је анализа парламентарних избора у Србији и последице које ће они имати на унутрашњем и спољнополитичком плану. Циљ рада је да се коректним презентовањем изборних разултата укаже на евидентну дискрепанцу између предизборних обећања са претходних избора (2012) и политике која је потом вођена, тј. да се покаже континуитет у вођењу српске политике у свим кључним доменима од Петог октобра до данас, изузимајући донекле период Коштуничине владавине. Политичка коалиција СНС-а је у потпуности наставила да води политику претходних влада, како у погледу кључног унутрашњег пи тања земљеа то је Косово и Метохија, односно питање државног суверенитета и интегритета, тако и по спољнополитичким приоритетима тј. усмеравање Србије ка ЕУ, без обзира на све мањкавости овог ЕУ пројекта и његову дискриминаторску политику према Србији. У тексту је коришћен метод анализе досадашњих изборних резултата као и метод њихо ве компарације, те је на том основу презентована синтеза српске политике и геополитике. За актуелну српску власт изгледа не постоји дилема: ЕУ или Русија, иако је Русија једини истински ослонац Србије у борби за државну целовитост и национално достојанство, која и својом политиком у Украјини указује на сву безобзирност и непринципијелност западне по­литике према сувереним државама од бивше СФРЈ, преко Авганистана Либије, Ирака, Сирије итд. Нова српска власт се определила за политику европских, а то значи и евроатлантских интеграција, на шта указује и састав Вучићеве владе, од чега се пак не назире никаква добит, напротив, а таква оријентација хтела-не хтела доводи у деликатан, па и непријатељски положај према Русији. Или ће можда бити другачије?

кључне речи:

Референце

  1. Врзић Никола, „Дан после“, Печат, 21. март 2014.
  2. Вукадиновић Ђорђе, „Да ли Вучић може још једном да се „преокрене“ на ону пр(а)ву страну“?, Србин инфо, мај 2014, интернет издање
  3. Избори у Србији 2012.  године. (Не)очекивана промена, Зборник ра­дова (приредили Милан Јовановић, Душан Вучићевић), Институт за политичке студије, Београд, 2013.
  4. Исаков Миле, „Озбиљно неозбиљна држава“, Таблоид, бр. 310, 8. мај 2014, интернет издање,
  5. Коштуница Војислав, „Србија да поврати своју душу“, Печат, 13 март 2014.
  6. Новаковић Нада, „Три године дужи стаж“, Новости, 29. април 2014.
  7. Момчило Суботић, „Србија у канџама евроатлантизма“, Национални интерес, 3/2009, Београд.
периодика Политичка ревија 2/2014 УДК: 324(497.11)“2014“:[327::911.3 1-22
ç