Изабери језик:
Тема броја

ЧЛАНЦИ И СТУДИЈЕ

ИСЛАМИЗАМ И ВАШИНГТЕРНИНА ДУГОРОЧНА СВЕСРДНА ПОМОЋ ПРОТИВ СРПСКИХ ИНТЕРЕСА

Сажетак

Аутор анализује савремене стратегије борбе против тероризма, које данас покушавају да примене НАТО и друге земље. Овај рад тврди, уз помоћ уверљивих примера са екс-југословенских војишта, да су Сједињене Државе и њени савезници годинама помагали у грађанском рату у Југославији, исламским снагама Алије Изетбеговића и Албанцима на Косову и Метохији, као и Албанцима у Албанији. Чак је и Усама Бен Ладен могао, без икаквог проблема, да учествује у биткама против српских хришћана у Босни иХерцеговини, преко своје Бригаде „Ел Муџахидин“. Вашингтерна сада желе да избришу ово недопустиво понашање, као да се ништа није догодило. Аутор сматра да не може бити никакве успешне борбе на Балкану против тероризма, све док се америчка стратегија темељно не промени, уместо што истрајава у свом цинизму „усамљене супер-силе“, како то каже Хантингтон. Такође је неопходан дуготрајан, упоран и искрени међурелигијски дијалог са муслиманским верским лидерима, ради смиривања тензија у свету.

кључне речи:

Референце

  1. Bodansky, Yossef, Offensive in the Balkans, The International Strategic Studies Association, Alexandria, Virginia, 1995.
  2. Bodansky, Yossef, Neki to zovu mir. U iščekivanju rata na Balkanu, Petrović: Jugoistok, Beograd, 1998.
  3. Bodansky, Yossef, Bin Laden, The Man Who Declared War on America, Forum, 1999.
  4. Cooley, John K., Unholly Wars, Pluto Press, London, 1999.
  5. Kohlmann, Evan, Al – Qaida’s Jihad in Europe, 2004.
  6. Petrović Piroćanac, Zoran, AL QAIDA, Usama Ben Laden i ‘Islamska Kominterna’ protiv judeo-hrišćanske civilizacije, EURO, Beograd, 2002.
  7. Петровић Пироћанац, Зоран, Вашингтерна и Срби, од Труманових јаја, до Клинтоновог осиромашеног уранијума, Инстутут за политичке студије, Београд, 2013.
  8. Petrović Piroćanac, Zoran, Mali pojmovnik geopolitike, Centar za geopolitičke studije „Jugoistok“, Institut za političke studije, Beograd, 2004.
  9. Samuel Huntington, The Lonely Superpower“, Foreign Affairs, 2001.
периодика Политика националне безбедности 2/2014 УДК 78+327(73):323.1(=163.41) 89-107
ç