Изабери језик:
1 /2

АКТУЕЛНОСТИ

ПЛАКЕТА ФДБ ДОДЕЉЕНА ИНСТИТУТУ ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ

У понедељак, 29. маја одржана је свечаност на Факултету за дипломатију и безбедност у Београду поводом Дана факултета (симболично на Дан српске дипломатије). Окупљеним гостима се обратио декан проф. др Радојица Лазић, пожелео им срећан празник, и захвалио се свим сарадницима, професорима и студентима на сарадњи. Један од уважених гостију био је и г-дин Ивица Дачић, министар спољних послова Србије. Обратио се окупљенима са најлепшим жељама, а од декана Лазића је добио и Плакету ФДБ за сарадника.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да су извештаји о избору Николе Лазића и Андреје Матијевић у звање истраживач-сарадник доступни на увид. Никола Лазић.пдф Андреа Матијевић.пдф                 Датум објаве 24.05.2023.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Др Кирил Владимирович Шевченко у посети Институту за политичке студије у Београду

Дана 17. маја, др Кирил Владимирович Шевченко из Минска, Белорусија, био је у посети Институту за политичке студије у Београду. Уваженог госта је дочекао в.д. директора др Зоран Милошевић, и представио му текућу књижну продукцију Института.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Последице пандемије KОВИД-19 на ментално здравље нације из угла психотерапије

У просторијама Института за политичке студије 10. маја 2023. године одржан је округли сто под називом Последице пандемије KОВИД-19 на ментално здравље нације из угла психотерапије. На њему су говорили: Ивана Дасовић, дипломирани психолог и гешталт психотерапеут, Сања Петровић, дипломирани андрагог и системски породични психотерапеут, Бојана Бркић Стојановић, дипломирани педагог и гешталт психотерапеут и др Милош Јевтић, социјални психолог и руководилац Центра за политичку антропологију и психологију у оквиру Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ЕЛЕНА МЕЛЕШКИНА У ПОСЕТИ ИНСТИТУТУ

Деветог маја, на Дан победе, Институт за политичке студије је обрадовала посета једне посебне гошће – Елене Мелешкине. Дочекали су је и угостили на пријатном разговору в.д. директора др Зоран Милошевић и његов заменик др Миша Стојадиновић. Разговарали су о будућој сарадњи и потписивању споразума о сарадњи у наредном периоду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да је извештај о избору Јелене Вујановић у звање истраживач-сарадник доступан на увид. Извештај можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Домети и могућности локалне демократије у Србији

У просторијама Института за политичке студије, 6. и 7. априла 2023. године одржана је конференција "Домети и могућности локалне демократије у Србији" коју су заједнички организовали Стална конференција градова и општина (СКГО) и наш Институт . Скуп су отворили Никола Тарбук, генерални секретар СКГО и др Миша Стојадиновић, заменик директора ИПС-а. Учешће у раду скупа је узело 22 истраживача и стручњака који се баве питањима локалне самоуправе и локалне демократије. Они су престављали/е различите академске и научне Институције попут Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Правног факултета Универзитета Унион, Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду и Института за политичке студије. Учешће у раду скупа су узели и истраживачи из организација попут Сталне конференције градова и општина (СКГО), Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Скуп је био организован кроз пет панела, а дискутовало се о бројним питањима која су директно и индиректно повезана са стањем и перспективама развоја локалне демократије у Србији. Неке од обрађиваних тема су актери и модели локалне демократије у Србији, формални и неформални чиниоци локалне демократије, могућности делиберације и непосредне демократије на локалном нивоу, однос централних и локалних власти, улога лидера у промоцији и развоју локалне демократије, инфрастуктуре локалне демократије, економских и фискалних аспеката локалне демократије, као и улоге установа у демократизацији локалног нивоа одлучивања.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ДОКТОРИ НАУКА ТИМОФЕЈЕВ И ВИШЊАКОВ У ПОСЕТИ ИНСТИТУТУ

У понедељак 10. априла 2023. године, два доктора историјских наука – Јарослав Вишњаков са Московског државног института и Алексеј Тимофејев са Института за новију историју Србије били су у посети Институту за политичке студије, Београд. Испред ИПС-а дочекао их је в.д. директора др Зоран Милошевић.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Јавни конкурс за избор директора Института за политичке студије, Београд

Рок за пријаву на конкурс износи 15 дана и почиње тећи од 30.03.2023. године. Текст из Службеног гласника можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОСЕТА БЕЛОРУСКОГ ДИПЛОМАТЕ ИНСТИТУТУ

У среду 29. марта белоруски дипломата г-дин Вадим Михајлов посетио је Институт за политичке студије у Београду. Поштованог госта су дочекали в. д. директора др Зоран Милошевић, као и његов заменик др Миша Стојадиновић. Гост и домаћини су разговарали о могућностима сарадње, закључцима савремене српске политикологије, односима и међусобном познавању двају братских народа Срба и Белоруса.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана конститутивна седница Управног одбора Института за политичке студије

Дана 17.03.2023. године одржана је конститутивна седница Управног одбора Института за политичке студије, Београд, у новом саставу на којој је изабран заменик председника Управног одбора др Миломир Степић, научни саветник и донета је Одлука о расписивању јавног конкурса за избор директора Института за политичке студије. У прилогу је Решење о разрешењу председника,чланова и вршиоца дужности члана Управног одбора и Решење о именовању председника и чланова Управног Одбора.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да је извештај о избору Бојане Секулић у звање истраживач-приправник доступан на увид. Извештај можете преузети ОВДЕ.                   Објављено 15.03.2023. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ, БЕОГРАД ПОТПИСАО УГОВОР О САРАДЊИ СА ФАКУЛТЕТОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ ПОЛИТИКУ И БЕЗБЕДНОСТ

Још један значајан уговор о сарадњи потписан је на Институту за политичке студије, Београд. Вршилац дужности директора ИПС др Зоран Милошевић и деканица Факултета за међународну политику и безбедност др Виолета Рашковић Таловић потписали су уговор о сарадњи 2. фебруара 2023. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Панел дискусија НАУКА И НАУЧНИЦЕ У СРБИЈИ И СВЕТУ

Поводом обележавања 11. фебруара Међународног дана жена и девојака у науци 8. фебруара 2023. године у организацији Института за политичке студије одржана је панел дискусија Наука и научнице у Србији и свету.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

НАУКА И НАУЧНИЦЕ У СРБИЈИ И СВЕТУ

Дана 08. фебруара 2023. године, са почетком у 10 часова, у просторијама Института за политичке студије (Добрињска 11, В спрат), поводом 11. фебруара Међународног дана жена и девојака у науци, одржаће се панел дискусију, под називом: НАУКА И НАУЧНИЦЕ У СРБИЈИ И СВЕТУ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ИНСТИТУТА ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ И ФАКУЛТЕТА ЗА ДИПЛОМАТИЈУ И БЕЗБЕДНОСТ

Дана 2. фебруара 2023. године потписан је споразум о сарадњи између Института за политичке студије, Београд и Факултета за дипломатију и безбедност. Потписници споразума су в.д. директора ИПС проф. др Зоран Милошевић и декан ФДБ проф. др Радојица Лазић.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да је извештај о избору Андријане Лазаревић у звање истраживач-сарадник доступан на увид. Извештај можете преузети ОВДЕ.             Објављено 31.01.2023. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ДАН ИНСТИТУТА ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Када се окупе мудре и сложне главе у братској слози и љубави – све је могуће! Институт за политичке студије, Београд прославио је своју Славу – Дан Светог Саве. Отац Бошко из Вазнесењске цркве у Београду је служио, док се у улози домаћина нашао в.д. директора др Зоран Милошевић. Комплетан албум са фотографијама можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија

Обавештавамо Вас да је Министарство науке, технолошког развоја и иновација, 25.01.2023. године расписало Јавни позив за учешће у средствима Министарства у 2023. години за 14 програмских активности.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ У БЕОГРАДУ ПОТПИСАО УГОВОР СА ЦЕНТРОМ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ У ОБРАЗОВАЊУ И НАУЦИ

Институт за политичке студије у Београду је 19. јануара 2023. године  потписао уговоре са Центром за евалуацију у образовању и науци. Пет часописа Института: „Српска политичка мисао“, „Национални интерес“, „Политичка ревија“, „Политика националне безбедности“ и „Администрација и јавне политике“ улазе у систем антиплагијаризма и програма који ће их још боље позиционирати у свету науке.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Шести позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО

Министарство науке, технолошког развоја и иновација дана 25. децембра 2022. године расписало је Шести позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО. Пријаве се могу преузети са сајта Министарства www.nitra.gov.rs на адреси: https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Conservatism and Capitalism – An Uneasy Dialogue? Нова књига у издању ИПС-а

Душан Достанћ и Александар Новаковић (приређивачи)

Да ли су слободно тржиште и конзервативни поглед на свет сагласне или потпуно непријатељске позиције? Да ли “невидљива рука тржишта” представља ексклузивно решење за већину проблема друштвене организације или мора постојати још нешто из конзервативног идеолошког наслеђа што би обуздало “тржишне девијације”? Како данас треба да делују конзервативци и либертаријанци имајући у виду хетерогена и понекад потпуно супротстављена разумевања њихових природа? Ова књига отвара таква питања и нуди читаоцу темељне одговоре из пера еминентних конзервативних и либертаријанских аутора.

У књизи се налазе радови интелектуалних представника конзервативне и либертаријанске филозофије који су се састали у Београду, 14 октобра 2021, усред ковид закључавања и отежаног путовања. У живој дискусији, аутори су демонстрирали врлину дијалога, његову неопходност али и природност отворене конфронтације упркос свести да је вероватноћа изградње савезништва само једна удаљена илузија. Аутори: Дејвид Енгелс, Фридрих Ромиг, Кристијан Цајц, Душан Достанић, Александар Новаковић, Золтан Пето, Арон Цопф и Марко Пејковић. Књигу можете преузети ОВДЕ.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да су извештаји кандидата Сава Симића и Стефана Радојковића доступни на увид. Саво Симић.пдф Стефан Радојковић.пдф

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана научна конференција ,,Перспективе политичких наука у савременом друштву"

Научна конференција ,,Перспективе политичких наука у савременом друштву" у организацији Института за политичке студије одржана је 8. и 9. децембра у просторијама Института. Конференција је отворена минутом ћутања у част недавно преминулог др Живојина Ђурића, научног саветника и директора Института за политичке студије, након чега се присутнима обратио проф. др Милан Јовановић са Факултета политичких наука.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштоване клегинице и колеге, драги пријатељи, Обавештавамо вас да ће се комеморација поводом смрти директора Института за политичке студије др Живојина Ђурића, научног саветника, одржати у среду 14.12.2022. године у Дому омладине Београда (ул. Македонска 22) у Великој сали са почетком у 12 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Округли сто Француска и Србија: изазови „вечитог пријатељства“ у Културном центру Србије у Паризу

У оквиру округлог стола одржаног 9. новембра 2022. године у Културном центру Србије у Паризу поред разговора француских и српских научника о француско-српским односима у историјској и актуелној перспективи, промовисани су француско-српски пројекти сарадње и зборник La France et la Serbie: défis dе l'amitié éternelle, чији су уредници др Александра Колаковић и проф. Sacha Markovic.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ,,ПЕРСПЕКТИВЕ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ”

Институт за политичке студије има част да Вас позове на прву конфреренцију младих истраживача ,,Перспективе политичких наука у савременом друштву” која ће се одржати 08. и 09. децембра 2022. године, са почетком у  10 часова, у просторијама Института за политичке студије (Добрињска 11, 5. спрат) у Београду.

Детаљну агенду можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Ново издање Serbian Political Thought 4/2022

Са великим задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашао нови број часописа Serbian Political Thought. Издање садржи 11 радова аутора из чак 6 земаља. Радове и издање мозете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Обавештење о избору у звање

Обавештавамо јавност да су извештаји кандидата Душана Чорбића, Јелене Вујановић и Петара Ранковића доступни на увид. Душан Чорбић.pdf Јелена Вујановић.pdf Петар Ранковић.pdf

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Промоција издања Института за политичке студије на 65. Међународном београдском сајму кнњига

У оквиру 65. Међународног београдског сајма књига Институт за политичке студије 25. октобар 2022. године у оквиру штанда Центра за промоцију науке (Хала 2) представља публикације чији је издавач.
Промоција публикација насталих као резултат заједничких пројеката Универзитета Сорбона Париз Сорбона IV и Института за политичке студије из Београда
Међународни тематски зборник
La France et la Serbie: défis dе l'amitié éternelle
(ур. Sacha Markovic и Александра Колаковић)
и
La France et les Balkans occidentaux: héritage du passé et d'intégration européenne,
Српска политичка мисао, специјално издање 2022/2.
(ур. Александра Колаковић и Јелена Тодоровић Лазић)

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

La France et la Serbie - промоција - Коларац

Промоција зборника  La France et la Serbie: Les défis de l’amitié éternelle, чији су уредници др Александра Колаковић, виши научни сарадник и проф. др Sacha Markovic одржана је 14. октобра 2022. године на Коларцу. Поред уредника публикације присутнима су се обратили Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Србији, госпођа Нада Милошевић, саветник, Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Душко Лопандић, амбасадор у пензији, др Јелена Тодоровић Лазић, виши научни сарадник и МА Младен Лишанин, истраживач сарадник.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Промоције зборника La France et la Serbie: Les défis de l’amitié éternelle

Са задовољством Вас обавештавамо де ће се промоције зборника  La France et la Serbie: Les défis de l’amitié éternelle, (ур. Александра Колаковић и Sacha Markovic) одржати 14. октобра 2022. године (20 часова, Мала сала, Коларац).

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Отказује се предавање François Lafondа „Public Administration Reform: A French-Serbian cooperation towards the EU“

Обавештавамо вас да се, због болести предавача, отказује предавање François Lafondа „Public Administration Reform: A French-Serbian cooperation towards the EU“, госта др Александре Колаковић, заказано за 05.10.2022.године. О накнадном термину предавања бићете бладовремено обавештени.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Public Administration Reform: A French-Serbian cooperation towards the EU

Институт за политичке студије организује предавање Public Administration Reform: A French-Serbian cooperation towards the EU  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИСТОРИЈА НОВЕ ДЕСНИЦЕ У НЕМАЧКОЈ (1972 – 2022): КОНЗЕРВАТИВИЗАМ ИЗМЕЂУ РЕАКЦИЈЕ И РЕВОЛУЦИЈЕ

Институт за политичке студије Вас позива на предавање Бенедикта Кајзера Петак 9. септембар, Институт за политичке студије Добрињска 2 (пети спрат) 16:00h

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржано предавање професора Џејмса Лиуа

Институт за политичке студије, у сарадњи са колегама са Филозофског факултета БУ, имао је част да одржи предавање професора Џејмса Лиуа на тему колективног памћења. Кроз предавање је указано на значај историјских тумачења за нацију, као и за њене припаднике. Нагласак је стављен на потребу за мултидисциплинарним приступом колективним сећањима који би уважио политичке, психолошке, социолошке, као и етичке последице заступања одређеног тумачења прошлости. Презентацију можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Предавање Џејмса Лиуа под именом: "Collective remembering as an open system for studying political culture."

Поштоване колегинице и колеге, Институт за политичке студије вас са задовољством  позива на предавање Џејмса Лиуа под именом: "Collective remembering as an open system for studying political culture." Предавање ће бити одржано 30. јуна у Добрињској 11, са почетком у 12 часова. Џејмс Лиу је професор социјалне психологије на Massey Univerzitetu на Новом Зеланду и главни ко-уредник часописа Political psychology. Предавање ће бити одржано на енглеском језику, а модератор је Милош Јевтић.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао

Дана 21. 06. 2022. године одржана је промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао посвећеног теми војне неутралности Републике Србије, који су уредили Александар Митић и Петар Матић. Сам наслов „Перспективе неутралности Републике Србије: између оспоравања и утврђивања“ указује да се ради о веома сложеном и вишедимензионалном питању које је реактуелизовано како у начној, тако и у широј јавности у светлу најновијих дешавања и рата Русије и Украјине, као и прекомпозиције снага на глобалном плану.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

"Одржано предавање Геца Кубичека"

"Институт за политичке студије имао је част да у понедељак 16. 5. угости Геца Кубичека. Колега Кубичек је одржао предавање о употреби првог лица једнине у делу Ернста Јингера."

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

„ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“

Институт за политичке студије, дана 11.05.2022. године у 19:00 часова у Руском дому (Краљице Наталије 33), организује промоцију зборника научних радова „ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“ Позивница

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Специјални број часописа Српска политичка мисао: Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и евроинтеграције

У години када Француска председава Саветом министара Европске уније, међу приоритетima њеног боравка на челу Уније, налази се и Западни Балкан. На тај начин се још једном потврђује посвећеност Француске овом региону, коју претходно афирмише Стратегија Француске на Западном Балкану из априла 2019. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОМОЦИЈИ ЗБОРНИКА „ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“

Дана 15.04.2022. године одржаће се промоција зборника „ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“. О Зборнику ће говорити др Зоран Милошевић (приређивач), др Миломир Степић и др Ивана Лукнар. Промоција ће се одржати у Земуну, у улици Сремских бораца 2r, са почетком у 19:00 часова. Том приликом посетиоци ће моћи да купе Зборник по промотивној цени од 2000,00 дин.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

„ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“

„ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“, зборник радова са међународне научне конференције, приредио Зоран Милошевић, Институт за политичке студије, Београд, 2022, стр. 706.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

"Одржано предавање Франсоа Венситона"

Институт за политичке студије имао је част да у петак 25. 3. угости Франсоа Венситона. Колега Венситон је одржао предавање о Шарлу Морасу и француској ројалистичкој мисли.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНЕ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ "ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ"

Дана 14-15. марта 2022. године, са почетком у 10:00, у новим просторијама Института за политичке студије (Добрињска 11, V спрат) одржаће се међународна научна конференција „ИСТОРИЈА КАО ИНСТРУМЕНТ ГЕОПОЛИТИКЕ“.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржано предавање др Кристијана Мачека

Институт за политичке студије имао је част да у петак 4. 3. угости др Кристијана Махека. Др Махек је одржао предавање о социјалном учењу римо-католичке цркве, његовим основама, развоју и знчају у савремено време.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Најава: Радионица Оснаживање и перспективе високог образовања на Западном Балкану

У оквиру пројекта Оснаживање и перспективе високог образовања на Западном Балкану, који заједнички реализују ИНАЛКО, Институт за политичке студије, Правни факултет Универзитета Св. Климент Охридски у Битољу и Филозофски факултет Универзитета Црна Гора, 3. марта 2022. године организује се Радионица, која ће окупити професоре универзитета, научнике, дипломате и студенте докторских студија. Радионицу можете пратити путем зоом апликације, уз обавезану регистрацију: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_QugNHGJPRqe6UQfnRlozag

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана ЕДЦ конференција у сарадњи ИПС и Универзитета у Варшави

Онлајн конференција „Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe“ одржана је 24. и 25. фебруара у организацији Института за политичке студије и Факултета политичких наука и међународних студија Универзитета у Варшави.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Међународна конференција EDC 24. и 25 фебруара

Conference “Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe” is an online event organized jointly by the University of Warsaw and the Institute for Political Studies Belgrade. Join us on Thursday 24th and Friday 25th of February for a scholarly debate about the Covid-19’s impact on democracy, elections, political systems and political parties in Europe. You can access the conference via Zoom, by following this link: https://us02web.zoom.us/j/82344576550?pwd=TFBFZG0rY0JiVkVrNWpTbVRYeXk4QT09 Meeting ID: 823 4457 6550. Passcode: 782415 Please find the detailed agenda enclosed. Looking forward to seeing you at the conference! AGENDA EDC 2022

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Oдржана је научна конференција „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“

У четвртак 16. децембра и у петак 17. децембра одржана је научна конференција „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“ у организацији Института за политичке студије из Београда. У раду конференције учешће су узели истраживачи из различитих сфера и дисциплина друштвених наука, чиме је конференцији пружен мултидисциплинарни карактер и сагледавање настанка и развоја политичких партија у Србији из више углова током протекле три деценије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Нова издања Института за политичке студије

Са великим задовољством вас обавештамо да су из штампе изашла 3 издања Института за политичке студије. Др Јелена Тодоровић Лазић "САВЕТ МИНИСТАРА ЕУ - пре и после Брегзита" Др Милена Пешић "Сатиричка наличја српске модернизације: критика друштвене и политичке стварности друге половине XИX века" Милош Кнежевић "ДИЈАЛОЗИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ Критика предлога територијалне поделе Косова и Метохије"

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Конференција „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“

На Институту за политичке студије ће се 16. и 17. децембра одржати конференција под називом „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“. Програм конференције је доступан овде.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

УЧЕШЋЕ ДР АЛЕКСАНДРЕ КОЛАКОВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ HISTOIRE, ART, MEMOIRE ET RECONCILIATION

На позив Амбасаде Републике Француске у Северној Македонији и Француског института у Скопљу, др Александра Колаковић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној научној конференцији Histoire, Art, Mémoire et Réconciliation, коју су од 11. до 14. новембра 2021. године у Битољу, организовали Универзитет Св. Климент Охридски из Битоља и Амбасада Републике Француске у Северној Македонији. У оквиру конференције др Колаковић изложила је своја истраживања из домена културе сећања на догађаје Великог рата под називом: “Réveil de la mémoire: Centenaire de la Grande Guerre et des Serbes” и председавала је другом сесијом Mémoire et Réconciliation. Пратећи програм конференције обухватао је свечану пројекцију документарног филма о Арчибалду Рајсу, стручну посету Линији Солунског фронта и војничким гробљима из Великог рата.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржан научни скуп "Неутралност и стратешко одвраћање"


У организацији Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник" Универзитета одбране, у сарадњи са Факултетом безбедности, Институтом за полититичке студије, Институтом за међународну политику и привреду и Институтом за европске студије, 28. октобра 2021. године у свечаној сали Војне академије у касарни "Генерал Јован Мишковић" у Београду одржан је научни скуп под називом "Неутралност и стратешко одвраћање" . Уз остале учеснике, на скупу су имали реферате Милош Кнежевић: "Активна неутралност као залог будућности", и Миломир Степић: "Целисходност војне неутралности Србије као инструмента стратешког одвраћања у контексту глобалних геополитичких трендова". Опширније о скупу ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана конференција Conservatism and Capitalism

У организацији Института за политичке студије одржана је једнодневна међународна конференција под насловом "Conservatism and Capitalism". Конференција је била подељена у два панела. У првом панелу под називом Conservatism and Capitalism: Theoretical relationship уводну реч је дао проф. Глејден Папин са Универзитета Далас (САД), да би потом уследила излагања др. Дејвида Енгелса са Института Заходни (Пољска), Андреаса М. Рамера из Центра за историју политичке економије Дјук универзитета (САД), и др. Александра Новаковића научног сарадника Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Oдржан научни скуп „Војна неутралност Републике Српске и Републике Србије: спојени судови“

У организацији Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци и Института за политичке студије из Београда, у Бањој Луци је 14. септембра 2021. године одржан научни скуп „Војна неутралност Републике Српске и Републике Србије: спојени судови“. Скуп је отворила др Ранка Перић Ромић, декан ФПН-а у Б. Луци.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Промена епоха и Запад на раскршћу

Свет се убрзано креће ка тектонским променама. Шта нас чека у времену које долази и да ли је Србија спремна за то? Какве шансе има српски народ у новим геополитичким односима? Књига Промена епоха и Запад на раскршћу открива законе света који се ствара у распаду глобализма.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

CHINA’S POWER AND ITS IMAGE IN EUROPE: AN ANALYSIS OF ECONOMIC DATA AND PUBLIC OPINIONS

Професор Ји Фенг (Claremont Graduate University) као гост Института за политичке студије одржао предавање на тему CHINA’S POWER AND ITS IMAGE IN EUROPE: AN ANALYSIS OF ECONOMIC DATA AND PUBLIC OPINIONS

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

„Светост и идентитет: улога светаца и светости у формирању идентитета православних народа“

Када се 2020. године појавио зборник „Светост и идентитет: улога светаца и светости у формирању идентитета православних народа“, део читалаца и аутора оценили су веома високом оценом његов садржај, те предложили да се настави са истраживањем ове теме.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА ЗА ТЕМАТСКИ ЗБОРНИК У САИЗДАВАШТВУ ИПС И СЗИУ РАНХИГС

Позивамо заинтересоване ауторе да доставе радове за могуће објављивање у тематском збирнику радова РУСИЈА И БАЛКАН: Економско, политичко и културно присуство Русије на Балкану. За све детаље погледајте позивно писмо – Позив за достављање радова

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Оснаживање и перспективе научне сарадње на Западном Балкану

Након вишемесечног рада и бројних виртуелних састанака, које нам је наметнула пандемија корона вируса, имамо велико задовољство да вас обавестимо како је пројекат мултилатералног карактера – Renforcement et perspectives de la coopération scientifiques dans les Balkans occidentaux (Оснаживање и перспективе научне сарадње на Западном Балкану) добио подршку на конкурсу за пројекте ES BALK Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске (MEAE).

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИСТРАЖИВАЧИ ИПС ДР СТЕВАН РАПАИЋ И ДР ДРАГАН ТРАИЛОВИЋ УЧЕСТВОВАЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ НЕВСКИ ФОРУМУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Истраживачи Института за политичке студије, др Стеван Рапаић, научни сарадник и др Драган Траиловић, научни сарадник, учествовали су на Међународном Невски Форуму, који се традиционално одржава у Санкт Петербургу у организацији Руске председничке академијае за националну економију и јавну управу (РАНХиГС) од 24. до 26. јуна 2021. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Екстремизам и нова реалност: свет у доба коронавируса

„Екстремизам и нова реалност: свет у доба коронавируса” је нова књига др Марије Ђорић која се бави актуелном темом наше данашњице. У фокусу истраживања др Марије Ђорић је пандемија ЦОВИД-19 и њен утицај на све сегменте друштва. Суштински, ова књига покушава да одгонетне границу између „нормалног” и „ненормалног” која је потпуно замагљена током пандемије ЦОВИД-19 и која је створила „нову реалност" у којој тренутно живимо.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЗИВ ЗА КОНФЕРЕНЦИЈУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИПС И УНИВЕРЗИТЕТА У ВАРШАВИ

CALL FOR PAPERS
Conference: Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe.
Online event: February 24, 2022
About
Conference “Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe” is a novel event, conceived by the University of Warsaw, Poland, and the Institute for Political Studies, Belgrade, Serbia.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИПС И РАНЕПА ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ОКРУГЛИ СТО У БЕОГРАДУ

Институт за политичке студије организовао је округли сто под називом: “Економски и политички изазови у односима Руске Федерације и Републике Србије”, који је одржан у Београду 7.5.2021. године, у историјском здању Крсмановић куће. Округли сто представља први корак у научној и културној сарадњи између Института за политичке студије и Руске председничке академије националне економије и јавне администрације (RANEPA) и почетак спровођења недавно потписаног споразума о сарадњи ове две институције.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Интересантан и вредан допринос нашој политичкој теорији

У издању Службеног гласника и под уредништвом др Душана Достанића и др Александра Новаковића (обојица сардници нашег института) из штампе је управо изашла књига Поредак и слобода – разговори конзервативаца и либертаријанца. Поред уводника и критичког предговора у књизи се налази четрдесетак прилога највећиох имена обе интелектуалне традиције класификованих у осам тематских целина. Између осталих ту су и светски познати аутори попут Дирдри Маклоски, Волтера Блока, Ханс-Херман Хопеа, Роџера Скрутона и других. Такође, први пут се објављују класични прилози попут Рационализма у политици Мајкла Оукшота и Хајеков текст Индивидуални и колективни циљеви, али и други занимљиви и важни прилози америчких фузиониста и конзервативаца попут текстова Френка Мејера и Ричарда Вивера; ту је и један „либертаријански“ текст Карла Шмита (!), Мизесов осврт на фашизам који ће многе изненадити и пар прилога Кинелт Ледина. Садржај књиге можете погледати овде. Књига је доступна у свим књижарама Службеног гласника али и на следећем линку.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

КАКО, КОГА И ЗАШТО СМО БИРАЛИ - избори у Србији 1990-2020. године

Са великим задовољством обавештавамо вас да је из штампе изашао зборник радова "КАКО, КОГА И ЗАШТО СМО БИРАЛИ" у саиздаваштву Института за политичке студије и ЈП "Службени гласник".

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 1-2/2020

Трећи број часописа Архив за правне и друштвене науке за 2020. годину можете видети ОВДЕ.    

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О НОВОМ РАДНОМ ВРЕМЕНУ ИНСТИТУТА

Услед новонастале епидемиолошке ситуације у Републици Србији Институт ће радити са промењеним радним временом од 9:00 до 14:30 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 1-2/2020

Први двоброј часописа Архив за правне и друштвене науке за 2020. годину можете видети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Нова издања Института за политичке студије

Са великим задовољством обавештавамо Вас да су из штампе изашле две монографије наших цењених колегиница. Издања под насловом  CONSTRUCTING A (EU)ROPEAN IDENTITY (Дејана Вукасовић) и ОГЛЕД О СРПСКОМ ИДЕНТИТЕТУ (Сања Шуљагић) можете купити у просторијама института сваког радног дана од 10 до 14 часова, или поузећем. Цена монографије CONSTRUCTING A (EU)ROPEAN IDENTITY износи 1.000,00 динара. Цена монографије ОГЛЕД О СРПСКОМ ИДЕНТИТЕТУ износи 2.500,00 динара.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 3-4/2019

Објављен је други двоброј (3-4/2019) часописа Архив за правне и друштвене науке. Часопис можете видети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Часопис Архив за правне и друштвене науке 1-2/2019

Задовољство нам је да Вас обавестимо да поново излази часопис Архив за правне и друштвене науке. Први двоброј за 2019. годину изашао је из штампе, док је други закључен и у припреми за штампу. Часопис су у суиздаваштву поново покренули Савез удружења правника Србије и Републике Српске и Институт за политичке студије из Београда. Часопис можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашла из штампе монографија ЕВРОПСКА УНИЈА И ПОЛИТИКА НАОРУЖАЊА : ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ

Наша колегиница, виши научни сарадник, др Дејана Вукасовић објавила је монографију под називом “ЕВРОПСКА УНИЈА И ПОЛИТИКА НАОРУЖАЊА : ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ” у издању Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција

Институт за политичке студије заједно са Сорбоном Париз IV ће у току 2020. и 2021. године реализовати пројекат Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција. Реч је о пројекту билатералне сарадње Француске и Србије у области науке „Партнерство Hubert Curien” (PHC) – Павле Савић, који ће финансирати Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство за спољне послове и Европу Републике Француске.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ О РЕФОРМАМА, ТРАНЗИЦИЈИ И РАСТУ

Др Драган Траиловић, истраживач-сарадник, боравио је у периоду од 20. до 25. новембра 2019. године на Ђинан Универзитету у Гуангџоу (НР Кина), како би учествовао у раду пете по реду међународне научне конференције International Economic Forum on Reform, Transition and Growth, која се традиционално организује у склопу академске сарадње између Московског државног универзитета Ломоносов (Факултет политичких наука), Корвинус универзитета из Будимпеште (Економски факултет), Ђинан универзитета из Гуангџоуа (Економски факултет), као и Института за политичке студије и Института за азијске студије из Београда.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Истраживачки боравак др Александре Колаковић и др Јелене Тодоровић Лазић на Сорбони Париз IV

Научне сараднице Института за политичке студије др Александра Колаковић и др Јелена Тодоровић Лазић на основу стипендија кратког истраживачког боравака, које је доделила Владе Републике Француске, стручно су се усавршавале на Сорбони Париз IV у периоду од 6. до 23. новембра 2019. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Политичка историја Словена између мита и стварности

Међународна конференција Политичка историја Словена између мита и стварности одржана је у организацији Института за политичке студије у Кући Крсмановић, Теразије 34 у Београду 15. новембра 2019. године. У име Института за политичке студије организациони комитет конференције се захваљује свим учесницима конференције на успешном сагледавању историје Словена у облику интересантних конференцијских презентација и пропратног конференцијског зборника. Зборник конференције можете да преузмете ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА СЛОВЕНА ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Међународна конференција ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА СЛОВЕНА ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ одржаће се 15. новембра 2019. године у Кући Крсмановић, Теразије 34, Београд, Србија. Програм конференције можете да видите ОВДЕ. Организациони комитет Института за политичке студије

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашла из штампе монографија Јелене Тодоровић Лазић "Јавне политике у Европској унији-осврт на политику заштите животне средине"

Наша колегиница, научни сарадник, др Јелена Тодоровић Лазић објавила је своју прву монографију под називом "Јавне политике у Европској унији-осврт на политику заштите животне средине" у издању Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Истраживачи Института за политичке студије, Дејана Вукасовић, Дејан Бурсаћ и Младен Лишанин учествовали на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања

Истраживачи Института за политичке студије, Дејана Вукасовић, Дејан Бурсаћ и Младен Лишанин, боравили су од 04.09. до 07.09.2019. године у Вроцлаву, Пољска, ради учешћа на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (European Consortium for Political Research). Конференција је одржана на Вроцлавском универзитету и окупила је више од 1900 учесника из целог света. Догађај је реализован кроз рад у панелима, организованим у оквиру 68 тематских секција.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Међународни тематски зборник ДИСКУРС И ПОЛИТИКА

Међународни тематски зборник "Дискурс и политика" који су приредили Дејана М. Вукасовић и Петар Матић објављен је у издању Института за политичке студије. Више информација, као и електронско издање зборника, можете видети на следећем линку.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Наша колегиница Др Дејана Вукасовић објавила рад у престижном француском часопису

Наша колегиница Др Дејана Вукасовић, виши научни сарадник, у коауторству са пољским колегом Кшиштофом Јаскуловским објавила је рад под називом "L’UNION EUROPÉENNE COMME ACTEUR DES RELATIONS INTERNATIONALES ET LE RÔLE DE LA POLOGNE : UNE RELATION AMBIGUE" у престижном француском часопису ANNUAIRE FRANÇAIS DE RELATIONS INTERNATIONALES у издању Université Panthéon-Assas. Рад можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови

У организацији Института за политичке студије и Универзитета Сорбона Париз IV 26. и 27. јуна 2019. године у Кући Крсамновића (бивша Зграда Протокола) у Београду  одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови (поводом 180. година француско-српских дипломатских односа).

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Научна конференција / Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: историјско искуство и савремени изазови (поводом 180 година француско-српских дипломатских односа)

Институт за политичке студије и Универзитет Сорбона Париз IV 26. и 27. јуна 2019. године (Кућа Крсамновића, Теразије 34, Београд)  организују Међународну научну конференцију Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови (поводом 180. година француско-српских дипломатских односа) Програм конференције Саопштење за медије

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Учешће др Александре Колаковић на две међународне научне конференције – у Битољу (Северна Македонија) и Београду

Др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије, одржала је предавање по позиву на Филозофском факултету у Новом Саду и учествовала на две међународне научне конференције – у Битољу (Северна Македонија) и Београду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ РАКОВИЋЕМ

Обележавајући пола века постојања и рада, Институт за политичке студије је организовао више научних скупова на којима су разматране теме од националног значаја. Међу учесницима је био и др Александар Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије, који је узео учешћа у расправи поводом 100 година од стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/Југославије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

УЧЕШЋЕ ДЕЈАНЕ М. ВУКАСОВИЋ НА МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У ГДАЊСКУ

Дејана М. Вукасовић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној интердисциплинарној конференцији под називом "Postcolonialism, Postcommunism and Postmodernism", која је одржана 11-12. априла у Гдањску. Конференција је окупила бројне учеснике из Пољске, Уједињеног Краљевства, Чешке, Ирана, Филипина, Јужне Африке, земаља Магреба. На конференцији, колегиница Вукасовић је представила свој рад "The European Union as a Normative Power: the Case of Western Balkans".

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

180. година француско-српских односа: културно-историјско наслеђе

У Културном центру Србије у Паризу 13. марта 2019. године одржана је трибина 180. година француско-српских односа: културно-историјско наслеђе, која је обухватала промоцију специјалног броја часописа Српска политичка мисао под називом Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА МИЛОШЕМ КНЕЖЕВИЋЕМ

Главни уредник часописа Национални интерес, правник и политиколог Милош Кнежевић у разговору о стању и перспективама српске политикологије и њене улоге у реалним друштвеним и политичким процесима  истиче да је Институт за политичке студије прошле године организовао више научних скупова, обележавајући златни јубилеј свог рада, те да је управо на једном од њих отворио широку дебату о овој неисцрпној и важној теми.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА ДР БОРИСАВОМ ЈОВИЋЕМ

ИНСТИТУТ за политичке студије ове године прославља „златни јубилеј“. Протеклих пет деценија у српској и светској историји прошло је у бурама и затишјима, а ИПС, није био само њихов сведок, већ је и доследно играо улогу – научног арбитра. Са те позиције, у контексту обележавања 50 година постојања и рада, ИПС је припремио четири научна скупа: о политикологији, феномену 1968, о Југославији и о левици.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА ДР МИЛОМИРОМ СТЕПИЋЕМ

ИНСТИТУТ за политичке студије ове године прославља „златни јубилеј“. Протеклих пет деценија у српској и светској историји прошло је у бурама и затишјима, а ИПС, није био само њихов сведок, већ је и доследно играо улогу - научног арбитра. Са те позиције, у контексту обележавања 50 година постојања и рада, ИПС је припремио четири научна скупа: о политикологији, феномену 1968, о Југославији и о левици.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Југословенска држава - од остварења „племените идеје“ до слома „вештачке творевине“

Обележавајући педесет година постојања и рада, Институт за политичке студије организовао је научни скуп Југословенска држава: од остварења „племените идеје“ до слома „вештачке творевине“, који је одржан 1. децембра 2018. године у Кући Крсмановића у Београду – тачно на стогодишњицу формирања Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, у згради и сали где је уједињење проглашено.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови - промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао

У Француском институту у Београду, 27. новембра 2018. године, одржана је промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао под називом Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови, чији је уредник др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ РАДА ИНСТИТУТА ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Свечаном академијом у београдском "Дому Војске", Институт за политичке студије обележио је педесет година деловања.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП ,,СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ НАУКЕ И САВРЕМЕНЕ ПОЛИТИКОЛОШКЕ ПАРАДИГМЕ“

У оквиру обележавања 50 година постојања Института за политичке студије одржан је национални научни скуп на тему: ,,Стање и перспективе српске политичке науке и савремене политиколошке парадигме“. Скуп је одржан 14. новембра 2018. године у Крсмановићевој кући на Теразијама.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Предавање: Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд (Џонс Хопкинс САИС)

Институт за политичке студије вас са задовољством позива да 25. октобра 2018. године од 17 часова, на Факултету политичких наука (Јове Илића 165, Београд), присуствујете панелу о савременим међународним односима, на коме ће говорити Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд, професори Школе за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи, Италија. Теме панела су следеће: - David C. Unger: ‘What Happened to America? A Foreigner's Guide to Donald Trump’ - David W. Ellwood: 'Brexit: Views Today from England, Scotland and Northern Ireland'

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Учешће Дејане М. Вукасовић на међународној научној конференцији у Атини

Дејана М. Вукасовић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној научној конференцији под називом "Europe in Discourse: Agendas of Reform", која је од 21-23. септембра одржана на Хеленско-америчком Универзитету (Hellenic-American University) у Атини.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Програм активности поводом обележавања 50 година рада и постојања Института за политичке студије

На седници Научног већа Института за политичке студије усвојен је програмски садржај поводом педесетогодишњице рада и постојања Института за политичке студије који ће се реализовати у периоду од 1. септембра до 31. децембра 2018. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Предавање др Фридриха Ромига

У оквиру програма активности поводом обележавања 50 година рада и постојања Института за политичке студије, у уторак 2. 10. 2018. године у малој сали Студентског културног центра, организовано је предавање др Фридриха Ромига (Friedrich Romig), аустријског економисте и хришћанско-конзервативног публицисте под називом „Три оријентира духовне обнове у Европи“ . Пред српским колегама Ромиг је изнео став о потреби критичког вредновања просветитељства, одбацивања релативизма и темељне критике еволуционизма, те се заложио за реевангелизацију у Европи.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ФРАНЦУСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ 230 ГОДИНА ПОСЛЕ – КРИТИЧКИ ПОГЛЕД

Мало је историјских догађаја који су претендовали на толико радикалну и толико свеобухватну промену стварности, као што је то био случај са Француском револуцијом (1789-1799). Истовремено, упркос њеном радикализму, мало је догађаја у светској историји око којих је, барем на континенту, створен толико чврст консензус. Позитивно се не вреднује само Револуција, као појединачан догађај, него се и све њене (идејне) последице прихватају без критичког преиспитивања.

За више детаља, погледајте ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Др Александра Колаковић на обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта

Др Александра Колаковић, научна сарадница Института за политичке студије, учествовала је на конференцији „100 година од пробоја Солунског фронта“, са излагањем: „Солунски фронт и Срби: од заборава до места националног сећања“. У току конференције, која је одржана у Битољу (Македонија) у организацији Заједнице Срба у Р. Македонији и Конзулата Р. Србије у Р. Македонији – Битољ, организована је и посета Српском војничком гробљу у Битољу и Кајмакчалану, где је др Колаковић присуствовала и комеморативним свечаностима обележавања 100-годишњице од пробоја Солунског фронта.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Генерална конференција ЕЦПР-а у Хамбургу

Младен Лишанин, истраживач сарадник Института за политичке студије, учествовао је од 22. до 25. августа 2018. године на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (European Consortium for Political Research – ECPR), одржаној на Универзитету у Хамбургу.

Колега Лишанин је излагао на панелу “Global Security Cooperation: Still Space for the EU?“ у оквиру секције “Global Constraints, External Crises, Internal Challenges: What Future for the EU’s Security?“Такође је, као овлашћени представник Института, учествовао у редовном годишњем заседању Савета Конзорцијума.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржан научни скуп - The 4th International Economic Forum on Reform, Transition and Growth

Институт за политичке студије из Београда у сарадњи са Институтом за азијске студије, организовао је 19. јуна 2018. године међународну научну конференцију под називом The 4th International Economic Forum on Reform, Transition and Growth на Факултету политичких наука у Београду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашао нови број часописа Политика националне безбедности

Из штампе је изашао часопис Политика националне безбедности број 1/2018. Тема броја је позиција Србије у евроатланским процесима. Актуелни број часописа доноси 10 радова уважених професора и истраживача домаћих академских и  научноистраживачких институција. Број можете преузети на следећем линку или контактирати Институт ради преузимања штампаног издања.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
06/03/2018

Промоција часописа Национални интерес

Поштоване колеге, Обавештавам вас да ће се у понедељак 19.03.2018.године са почетком у 18 часова одржати промоција часописа ,,Национални интерес", у Малој сали СКЦ-а у ул. Краља Милана 48, улаз из Ресавке. Због ограничења броја, пријава је обавезна. Молим вас да ваше присуство потврдите најкасније до среде 07.03.2018.године до 13 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
1 /2

Мисија и визија

Институт за политичке студије је научноистраживачка институција са седиштем у Београду, активна у области друштвених наука већ готово 50 година.Кроз пола века рада, Институт се развио у модерну и самосталну научну установу, оспособљену да врши сложена друштвена истраживања.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ О НАМА

Пријави се за билтен

ç