Изабери језик:

Никола Рајић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“, Нови Сад

периодика

ГЕОПОЛИТИЧКИ ОКВИР РУСКЕ ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ У УКРАЈИНИ

Предмет и проблем рада чинисагледавање руске војне интервенције у Украјини, почевши с погледом на историјски и политички контекст који је довео до сукоба, затим са освртом класичне и савремене геополитичке позиције Украјине, након чега се прелази на прокламоване циљеве ”специјалне војне операције” и њен ток. Циљ рада јесте сврставање сукоба у геополитички оквир и сагледавања геополитичких импликација које ће проузроковати, ослањајући се на теоријски приступ реализма. Резултати рада прогнозирају дубљу поларизацију нову блоковску поделу света, налик оној за време Хладног рата.

периодика

ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ТРУПА ИЗ АВГАНИСТАНА: ИЗЛАЗНЕ СТРАТЕГИЈЕ

Након двадесет дугих и фрустрирајућих година, Америка се најзад потпуно повукла из Авганистана. Овај рад даје преглед америчких акција у тој земљи, почевши са инвазијом за време администрације Џорџа Буша Млађег, преко ликвидације Осаме бин Ладена и сузбијања активности Ал Каиде, до Обамине администрације, током које је међународна ИСАФ мисија завршена и за време које је најављено повлачење трупа. Након тога следи преглед активности за време мандата Доналда Трампа, за време којег су се створили услови за дефинитивно повлачење, кроз потписивање споразума у Дохи између САД и Талибана. Последњи део рада посвећен је ситуацији на терену за време администрације Џоа Бајдена и током комплетирања повлачења, које су Талибани искористили да поново заузму целу земљу и прогласе исламски емират.

периодика

ОДНОС ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДОГОВОРА О КОЛЕКТИВНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ (ОДКБ) СА ШАНГАЈСКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ЗА САРАДЊУ И НАТО

Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) представља важну регионалну безбедносну организацију, пре свега ону одбрамбено војног типа, која делује на турбулентном постсовјетском простору. Као таква, ОДКБ тежи сарадњи са другим сродним регионалним организацијама које делују на овом простору. У раду се посматра однос ОДКБ са НАТОМ и ШОС-ом (Шангајском организацијом за сарадњу), њихове међусобне разлике, интереси, видови сарадње и/или њихов изостанак као и разлози за то. У раду се даје сумарна оцена ових односа и њихова могућа перспектива у будућности.