Izaberi jezik:

Miroslav Ivanović

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, Beograd.

PERIODIKA

GLAVNI GEOPOLITIČKI VEKTOR U POSTSOVJETSKOM VREMENU I KAKO ODGOVORITI NA NJEGA

Kao glavni geopolitički vektor u savremenom svetu odredili smo nastupanje Zapada prema Rusiji. Taj vektor ima dva pravca zapad-istok i jug-sever. NATO pakt se širi prema granicama Rusije a vojna infrastruktura se sve više osnažuje. U isto vreme vodi se ekonomski i propagandni rat protiv Rusije, što se može okarakterisati kao novi hladni rat. Ovakva situacija je veoma opasna i predstavlja pretnju svetskom miru i dovodi do mogućnosti trećeg svetskog rata i upotrebe nuklearnog oružja. Navodimo moguće odgovore Rusije na ovakve izazove.

PERIODIKA

BORBA ZA EVROPU

Razmatramo pitanje šta znači borba za Evropu u današnjoj Sriji. Odgovor se kreće u dve ravni: kulturnoj i političkoj. Pokazujemo da mi u kuluturno-civilizacijskom smislu ne pripadamo Evropi, to jest romano-germanskoj civilizaciji. Mi smo zasebna, slovensko-vizantijska civilizacija. Politički interesi za ulazak u EU i NATO ne postoje. Osim gubitka nezavisnosti, teritorijalnih gubitaka i daljeg raspada nacije ne možemo imati nikakve koristi. Ekonomski interesi takođe ne mogu biti garantovani pristupanjem EU. Aktuelno stanje, protivno ovim analitičkim konstatacijama upravo je suprotno. Procesi evrointegracije su dostigli takav stepen da je politička i kulturna nezavisnost zemlje svedena na minimum, što je zaapravo stanje okupacije.

PERIODIKA

STO GODINA OD POČETKA PRVOG SVETSKOG RATA

Prikat zbornika: Sto godina od početka Prvog svetskog rata, urednici: Jovan Ćirić, Miroslav Đorđević, Institut za uporedno pravo, Intermeks, Za­vod za udžbenike, 2014.

ç