Изабери језик:

Др Јован Јањић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Др Јован Јањић, научни сарадник, руководилац Центра за културу памћења у Институту за политичке студије. Доктор културолошких наука.

У свом раду посебно је усредсређен на истраживања која се тичу улоге културе и Цркве у друштву, формирања идентитета, неговања културе сећања и истраживање догађаја и појава из националне историје у контексту опште историје. На том пољу посебно се истичу његове монографије: Српска црква у комунизму и посткомунизму: (1945-2000). Београд: „Новости“, 2018; 958 стр., илустр. ИСБН 978-86-7446-272-0. [ЦОБИСС.СР-ИД 267653388]; Светлоносац у мраку: Свети исповедник Варнава (Настић). Београд: Ј. Јањић, 2018. 241 стр., илустр. ИСБН 978-86-910209-6-5. [ЦОБИСС.СР-ИД 261717260]; монографска студија Kосовски завет: српски савез са Богом. Никшић: Институт за српску културу, 2019. 117 стр., илуст. ИСБН 978-9940-720-29-2. [ЦОБИСС.СР-ИД 38230544]; Историја у логору: Рехабилитовање НДХ умањивањем броја жртава у Јасеновцу. Београд: Фондација за српски народ и државу, 2023; 153 стр., илустр. ИСБН 978-86-81728-19-2. [ЦОБИСС.СР-ИД 108242185]. Објавио је више десетина радова.

На Институту за политичке студије запослен од 16. септембра 2021. године. Пре тога био запослен на Факултету за пословне стуидије и право Универзитета „Унион – Никола Тесла“ у Београду. Предавао још на Факултету за информационе технологије и инжењерство Универзитета „Унион – Никола Тесла“ у Београду. Тренутно је ангажован и као ванредни професор на Високој школи за комуникације у Београду.

 

периодика

КЊИЖЕВНО-ТЕОЛОШКА РЕЧ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ПАВЛА

Реч великих људи, оних људи који реч своју оваплоћују у дело од свељудског значаја, превазилази језичке баријере. Таква реч се тражи, у људској тежњи за откривањем тајни и за проширивањем видика (са)знања. Један од људи из нашег времена чија реч се тражи, из чије речи се учи, јесте српски духовни поглавар с размеђа другог и трећег миленијума, патријарх Павле (1914-2009). Патријарх српски Павле од својих савременика препознаван и представљан је као свети човек („светац који хода“). И сами поједини поглавари других цркава и верских заједница у свету говорили су да је он највећи духовник свога времена. Као такав човек, он је, животом, речjу и делом својим, скретао пажњу јавности, не само у сопственом народу, него и у другим народима. На повећано интересовање за реч патријарха Павла утицало је и то што се он нашао на челу Српске православне цркве у тешким друштвеним приликама, у време грађанских ратова на подручју бивше СФР Југославије и иностране (НАТО) агресије на српски народ, односно на Републику Српску и СР Југославију (Србију и Црну Гору). Поглед патријарха Павла на живот човека и народа, као и његов однос према догађајима који су се збивали у времену у којем се нашао, били су повод да многи медији из света затраже и сачине интервју са њим. Сама личност, односно животни пут који је прошао патријарх Павле, с обзиром на духовне домете које је достигао, изазивали су пажњу јавности. Зато ће још за време његовог живота отпочети писање и превођење књига у којима се предочава његов живот и његова реч. Наставиће се то поготово после његове смрти.

периодика

УРУШАВАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЈУГОСЛАВИЈЕ АКЦИЈАМА РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ

Римокатоличка црква имала је у Аустро-Угарској монархији заштитника и носиоца римокатоличке вере. Зато је њен рат против Србије, 1914. године, благословила, подстицала и охрабривала. А, самим тим, била је против стварања југословенске државе делом и на етничком простору јужнословенских народа који су до тада били под влашћу Хабсбуршке монархије. Ипак, прихвата реалност стварања јединствене јужнословенске државе, али – како се види из архивских докумената који се овде изворно објављују – својим акцијама, посебно међу школском децом и омладином, урушава безбедност Југославије. Такво деловање Римокатоличке цркве, међутим, изазивало је и реакције омладине, што се види и из једног писма бискупа крчког Јосипа др Сребрнића министру просвете Краљевине Југославије др Раденку Станковићу, у којем се жали на демонстрације школске младежи, у Крку, у Бискупској улици,на навечерје прославе Дана уједињења јужнословенских народа, 1932.године.

периодика

РЕХАБИЛИТОВАЊЕ НДХ УМАЊИВАЊЕМ БРОЈА ЖРТАВА У ЈАСЕНОВЦУ

За разлику од Немачке, која је на више начина исказала и преузела одговорност за Други светски рат – кроз изјаве њених представника, исплате репарација и материјалне сатисфакције жртвама рата, али и на разне симболичне начине (одавањем поште жртвама), од којих је најпознатији онај из 1971. године, када је њен тадашњи канцелар Вили Брант, приликом званичне посете Пољској, клекао пред спомеником Пољацима палим у Другом светском рату као жртве нацизма – Хрватска избегава да искаже одговорност за злочине, поготово за злочин геноцида Независне Државе Хрватске (НДХ), сараднице нацистичке Немачке. Притом, савремена Хрватска (њена историографија, публицистика и њени знаничници) настоји да умањи број жртава страдалих под патронатом усташке клерофашистичке државе, посебно у једном од највећих логора у окупираној Европи, у Јасеновцу. На тај начин, ревизијом историје, рехабилитује се НДХ. А тиме се, пре свега, онемогућава историјско помирење између потомака жртва и потомака починиоца злочина геноцида. Одражава се то на укупне односе између Срба и Хрвата.