Izaberi jezik:
Tema broja

ČLANCI I STUDIJE

SRBIJA U RALJAMA GEOPOLITIKE

Sažetak

U prilogu se razmatra položaj Srbije u okviru neprekidne geopolitičke igre atlantističke talasokratske i evroazijske telurokratske geopolitike. U toj igri posebno mesto zauzima Kosovo i Metohija i protivrečan državno- politički status tog dela Srbije. Na jednoj strani je opredeljenje atlantističke strategije da je nezavisnost Kosova kao druge albanske države na Balkanu gotova stvar i da to proizilazi iz poraza Srbije u agresiji NATO 1999. godine i brojnih priznanja te nezavisnosti od strane većine članica Evropske unije i brojnih drugih zemalja koje slede američku politiku. Na drugoj strani, stoji opredeljenje Srbije da se radi o delu njene državne teritorije, koji joj je privremeno oduzet i stavljen pod protektoratom UN. U tom svom opredeljenju i nastojanju da sačuva taj deo svoje teritorije, Srbija ima podršku velikog broja zemalja i naroda sveta, u čemu prednjače velike sile – Rusija i Kina, ali i svetska organizacija preko svoje Rezolucije 1244 koja Srbiji garantuje suverenitet nad tim delom njene državne teritorije. Da bi Srbija prihvatila Kosovsku nezavisnost, atlantisti joj nude mogućnost članstva u EU, ali joj to niko ne garantuje. Neophodno je i da Srbija harmonizuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU, a poznato je da EU i nema svoje autentične spoljne politike, već se ona kreira i diktira iz Vašingtona kao centra atlantizma. I tako, jednog dana Srbija će se naći pred izborom da za račun varljive nade i verovanja u članstvo EU, koje joj inače niko ne može sa sigurnošću garantovati, da se odrekne KiM kao svog rodnog mesta i svojih osvedočenih prijatelja i saveznika, kao što su Rusija i Kina. Kako će se u svemu tome Srbija snaći i da li će odoleti ucenama i pretnjama, ostaje da se vidi.

Ključne reči:

Reference

  • Јовановић Живадин, 1244 кључ мира у Европи, Српска књижевна задруга и Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2018.
  • Кршљанин Владимир, Србија и Русија, Центар академске речи, Шабац, 2018.
  • Матић Бранислав, „Живети на веригама Европе“, у зборнику Тајна Балканa, издање СКЦ, Београд, 1994.
  • Над Борис, недељник Печат, бр. 505. 2018.
  • Рихтер Волфанг, „НАТО ратови за свет неравноправних“, у зборнику Сумрак запада, Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2009.
  • Степић Миломир, Геополитика, идеје, теорије, концепције, Институт за политичке студије, Београд, 2016.
  • Степић Миломир, Косово и Метхија: постмодерни геополитички експеримент, Институт за политчке студије, Београд, 2012.
  • Степић Миломир, „Од (нео)класичних ка постмодерним геополитичким постулатима“, у Зборнику Свет и нове геополитичке парадигме, Институт за политичке студије, Београд, 2017.
  • Трфиковић Срђа „Косово и доктрина глобалне доминације – геостратешке имликације напада НАТО на Србију 1999“, у зборнику Сумрак Запада, Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2009.
PERIODIKA Politika nacionalne bezbednosti 1/2019 1/2019 УДК: 327::911.3(497.11) 53-73
ç