Изабери језик:
Тема броја

ЧЛАНЦИ И СТУДИЈЕ

СРБИЈА У РАЉАМА ГЕОПОЛИТИКЕ

Сажетак

У прилогу се разматра положај Србије у оквиру непрекидне геополитичке игре атлантистичке таласократске и евроазијске телурократске геополитике. У тој игри посебно место заузима Косово и Метохија и противречан државно- политички статус тог дела Србије. На једној страни је опредељење атлантистичке стратегије да је независност Косова као друге албанске државе на Балкану готова ствар и да то произилази из пораза Србије у агресији НАТО 1999. године и бројних признања те независности од стране већине чланица Европске уније и бројних других земаља које следе америчку политику. На другој страни, стоји опредељење Србије да се ради о делу њене државне територије, који јој је привремено одузет и стављен под протекторатом УН. У том свом опредељењу и настојању да сачува тај део своје територије, Србија има подршку великог броја земаља и народа света, у чему предњаче велике силе – Русија и Кина, али и светска организација преко своје Резолуције 1244 која Србији гарантује суверенитет над тим делом њене државне територије. Да би Србија прихватила Косовску независност, атлантисти јој нуде могућност чланства у ЕУ, али јој то нико не гарантује. Неопходно је и да Србија хармонизује своју спољну политику са политиком ЕУ, а познато је да ЕУ и нема своје аутентичне спољне политике, већ се она креира и диктира из Вашингтона као центра атлантизма. И тако, једног дана Србија ће се наћи пред избором да за рачун варљиве наде и веровања у чланство ЕУ, које јој иначе нико не може са сигурношћу гарантовати, да се одрекне КиМ као свог родног места и својих осведочених пријатеља и савезника, као што су Русија и Кина. Како ће се у свему томе Србија снаћи и да ли ће одолети уценама и претњама, остаје да се види.

кључне речи:

Референце

  • Јовановић Живадин, 1244 кључ мира у Европи, Српска књижевна задруга и Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2018.
  • Кршљанин Владимир, Србија и Русија, Центар академске речи, Шабац, 2018.
  • Матић Бранислав, „Живети на веригама Европе“, у зборнику Тајна Балканa, издање СКЦ, Београд, 1994.
  • Над Борис, недељник Печат, бр. 505. 2018.
  • Рихтер Волфанг, „НАТО ратови за свет неравноправних“, у зборнику Сумрак запада, Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2009.
  • Степић Миломир, Геополитика, идеје, теорије, концепције, Институт за политичке студије, Београд, 2016.
  • Степић Миломир, Косово и Метхија: постмодерни геополитички експеримент, Институт за политчке студије, Београд, 2012.
  • Степић Миломир, „Од (нео)класичних ка постмодерним геополитичким постулатима“, у Зборнику Свет и нове геополитичке парадигме, Институт за политичке студије, Београд, 2017.
  • Трфиковић Срђа „Косово и доктрина глобалне доминације – геостратешке имликације напада НАТО на Србију 1999“, у зборнику Сумрак Запада, Београдски форум за свет равноправних, Београд, 2009.
периодика Политика националне безбедности 1/2019 1/2019 УДК: 327::911.3(497.11) 53-73