Izaberi jezik:
Tema broja

ČLANCI I STUDIJE

PROBLEM KOSOVA I METOHIJE I POLITIKA NACIONALNE BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

Sažetak

Problemi vezani za Kosovo i Metohiju su aktuelni već mnogo decenija. Oni imaju višedimenzionalni karakter. To znači da se pokušaji rešavanja tih problema ne mogu zadržati samo na jednostranim merama, na primer, korišćenjem isključivo instrumenata diplomatije. Čini se da svest o tome sazreva, što se vidi i po tome što deo Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije (u daljem tekstu: Strategija NB Srbije), koji se odnosi na politiku nacionalne bezbednosti, sadrži mere iz različitih oblasti. To se odnosi na spoljnu politiku, ekonomsku politiku, politiku odbrane, politiku unutrašnje bezbednosti, politiku zaštite ljudskih i manjinskih prava, socijalnu politiku i politiku u drugim oblastima. Svaki od ovih elemenata politike nacionalne bezbednosti može da ima određenu ulogu u rešavanju kosovsko-metohijskih problema. Na taj način možeda se utvrdi jasna korelacija između problema Kosova i Metohije i politike nacionalne bezbednosti Republike Srbije.

Ključne reči:

Reference

  1. Бела књига одбране Републике Србије, Министарство одбране, Медија центар Одбрана, Београд, 2010.
  2. Вебсајт дневног листа Политика: http://www.politika.rs
  3. Вебсајт Министарства спољних послова Републике Србије: http://www.mfa.gov.rs
  4. Европска стратегија безбедности, 2006. Доступно на: https://www.isac-fund.org/wp-content/uploads/2017/01/Evropska-strategija-bezbednosti.pdf
  5. Крга, Бранко: Стратегија националне безбедности у теорији и пракси, МЦ Одбрана, Београд, 2017.
  6. „Стратегија националне безбедности Републике Србије“, Службени гласник Републике Србије, број 28/2009, Београд, 2009.

   

PERIODIKA Politika nacionalne bezbednosti 2/2017 УДК: 323.013(497.115):355.02(497.11) 49-68
ç