Изабери језик:
Тема броја

СРБИЈА И ИЗБОРИ 2012. ГОДИНЕ

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ 2012.

Сажетак

Рад у првом делу јесте резимe политичког оквира који је трасирао пут главним политичким темама око којих су се ломи­ла програмско-маркетиншка копља истакнутих кандидата у (пред) изборној председничкој кампањи. Други део је посвећен анализи нормативног спора у вези председничких избора, тачније чињеници да је тадашњи председник Тадић одлучио да посегне за непостојећом уставном категоријом у виду ‘’скраћења мандата’’, како би спојио председничке изборе са парламентарним и локалним, кандидовавши се тако трећи пут за место шефа државе. Трећи део разматра специфичности изборне кампање и политички маркетинг. Аутор у четвртом делустатистички истражује могуће политичко позиционирање бирача на релацији два изборна круга. Укршта општинске резултате кандидата из другог круга на националном, покрајинском и градском нивоу са општинским резултатима осталих респективнијих кандидата из првог круга који су двојици првопласираних пружили подршку за другу рунду. Такође се статистички тестира веза између процената освојених гласова Тадићау другом кругу и степена излазности, али и ‘’белих листића’’ на сва три поменута нивоа анализе. Рад се завршава закључком у виду последица председничких избора које оне остављају на политички живот Србије.

кључне речи:

Референце

  1. Alexander Hamilton, James Medison, and John Jay, The Federalist papers, Oxford University Press, 2008.
  2. Атлагић, Синиша, ‘’Теме у персонализованој изборној кампањи: Случај Србија 2012.’’, Политички живот, бр. 5/јун 2012.
  3. Bailey, Jeremy, Thomas Jefferson and Executive Power, Cambridge University Press, 2007.
  4. Грк, Снежана, ‘’Србија тоне у економско и друштвено безнађе’’, Српска политичка мисао, Институт за политичке студије, Београд, бр. 01/2012.
  5. Јовановић, Милан, ‘’Председнички избори у Србији одржани 6. и 20. маја године’’, у: Око избора – Председнички и парламентарни избори мај 2012, (пр: Ђорђе Вуковић), Центар за слободне изборе и демократију и Национални демократски Институт за међународне односе (НДИ), Бе­оград, 2012.
  6. Ковачевић, Деспот, ‘’Бели листићи на изборима 2012’’, Политички живот, бр. 5/јун
  7. Пејковић, Марко, ‘’Ефекти полупредседничког система’’, Политичка ревија, Институт за политичке студије, Београд, бр. 01/2012.
  8. Радојевић, Миодраг, ‘’Институција председника Републике у новом Уставу Србије’’, Политичка ревија, Институт за политичке студије, Београд, бр. 2-4, 2007.
  9. Славујевић, Ђ. Зоран, ’’Изборна кампања 2012’’, Политички живот, бр. 5/јун 2012
периодика Српска политичка мисао 4/2012 УДК 324:342.511(497.11)”2012” 49-65