Tema broja

MEĐUNARODNI ODNOSI

KRIZA EVROPSKE UNIJE: UNUTRAŠNJA I SPOLJNOPOLITIČKA DIMENZIJA – Evropskoj Uniji je potrebna terapija

Sažetak

U vreme kada Republika Srbija čini ogromne napore da, sa jedne strane, ispuni sve postavljene kriterijume (Kopenhagenske i druge) Evropske unije i otvori, a zatim i zatvori 35 pregovaračkih poglavlja, kao uslova za prijem u EU (orijentaciono 2025. godine), Evropska unija prolazi kroz turbulentni period razvoja, sa izazovima novih unutrašnjih podela i grupisanja, sa krizom institucija i sa smanjenim uticajem u globalnim geopolitičkim odnosima u globalizovanom svetu. Da li će se Evropska unija (posle izlaska Velike Britanije 2019. godine) i rešavanja kriznih pitanja odnosa prema nezaustavljivom talasu izbeglica, ekonomske krize u nekoliko zemalja, kao i pokušaja secesije Katalonije, pregrupisati u tri kruga zemalja ili dovesti u pitanje opstanak ove velike ekonomske i političke integracije sa oko pola mijlijarde stanovnika? O konkretnim problemima Evropske unije i njenih najvažnijih institucija govori se u ovom prilogu, sa navođenjem brojnih slabosti i nedorečenosti pozicioniranja EU u međunarodnim odnosima, oportunizma u odlučivanju i stavljanja EU u službu obezbeđivanja globalne geopolitičke dominacije SAD i NATO, kao sredstva za realizaciju takve politike.

Ključne reči:

Reference

    1. Првуловић Владимир, Српски национални интерес, Издавачка кућа Прометеј, Нови Сад, 2018.
    2. Јовановић Мирослав Н., „Крај европског сна?“, у зборнику Свет и нове геополитичке парадигме, књига 5, Институт за политичке студије, Београд, стр. 235-269.
    3. Дрикс Пол, „Лажни покер као метода владања у Белгији“, Le monde diplomatique, на српском језику, стр. 4-5, бр. 33, 2018.
    4. Ковачевић Филип, „НАТО и савремена европска геополитика“, у зборнику Свет и нове геополитичке парадигме, књига 5, Институт за политичке студије, Београд, стр. 215-235.
PERIODIKA Nacionalni interes 1/2018 УДК 316.4.054(4-672EU) 85-112
ç