Изабери језик:
Тема броја

ЧЛАНЦИ И СТУДИЈЕ

КОСМЕТСКО ПИТАЊЕ И ОДБРАНА СРБИЈЕ

Сажетак

У раду се разматра утицај Косметског питања на геостратешки положај Србије. Код тога се узима у обзир чињеница да је Космет привремено окупиран и да је на њему изграђена једна од највећих војних база САД у Европи. Све то се сагледава и у контексту могућих даљњих прекомпоновања Балкана, што не би могло проћи без нових оружаних сукоба. Прворазредни безбедносни изазов Србије који би могао довести до оружаног сукоба је евентуално насилно припајање Севера КиМ у састав самопроглашене државе Косово. То би несумњиво изазвало војно реаговање Србије са несагледивим последицама. Опстанак Републике Српске је такође угрожен, а под одређеним околностима, та угроженост би могла попримити и облик оружаног сукоба. У улози интервентних снага које би имале намеру да укину Републику Српску, могле би се наћи оружане снаге Хрватске или БиХ, или њихова коалиција, што би морало довести до војног ангажовања Србије и то у њеној улози гаранта Дејтонског споразума. За наведене безбедносне изазове Србија се мора припремити и то у виду конкретних војних радњи и поступака.

кључне речи:

Референце

  1. Иконић С., Каргановић, С., „Западни удар на западну српску државу“, Печат, број 488, Београд, 2017.
  2. Крстић, Б., Косово између историјског и етничког права, Кућа Вид, Београд, 1994.
  3. Лазански, М., Политика, од 8.октобра 2017.
  4. Недељник Печат, број 491., Београд, 2017.
  5. Радиновић Р., “Геостратешки положај Србије и опстанак Републике Српске“, Политика националне безбедности, Институт за политичке студије, Београд, 2017.
  6. Радиновић-Чупич Политичке, стратегијске и економске основе нове војне доктрине СР Југославије, Економски институт Београд, 1996.
  7. Степић, М., Косово и Метохија – постмодерни геополитички експеримент, Институт за политичке студије, Београд, 2012.

   

периодика Политика националне безбедности 2/2017 УДК: 323.013(497.115):355.02 (497.11) 11-27