Izaberi jezik:
Tema broja

ČLANCI I STUDIJE

KOSMETSKO PITANJE I ODBRANA SRBIJE

Sažetak

U radu se razmatra uticaj Kosmetskog pitanja na geostrateški položaj Srbije. Kod toga se uzima u obzir činjenica da je Kosmet privremeno okupiran i da je na njemu izgrađena jedna od najvećih vojnih baza SAD u Evropi. Sve to se sagledava i u kontekstu mogućih daljnjih prekomponovanja Balkana, što ne bi moglo proći bez novih oružanih sukoba. Prvorazredni bezbednosni izazov Srbije koji bi mogao dovesti do oružanog sukoba je eventualno nasilno pripajanje Severa KiM u sastav samoproglašene države Kosovo. To bi nesumnjivo izazvalo vojno reagovanje Srbije sa nesagledivim posledicama. Opstanak Republike Srpske je takođe ugrožen, a pod određenim okolnostima, ta ugroženost bi mogla poprimiti i oblik oružanog sukoba. U ulozi interventnih snaga koje bi imale nameru da ukinu Republiku Srpsku, mogle bi se naći oružane snage Hrvatske ili BiH, ili njihova koalicija, što bi moralo dovesti do vojnog angažovanja Srbije i to u njenoj ulozi garanta Dejtonskog sporazuma. Za navedene bezbednosne izazove Srbija se mora pripremiti i to u vidu konkretnih vojnih radnji i postupaka.

Ključne reči:

Reference

  1. Иконић С., Каргановић, С., „Западни удар на западну српску државу“, Печат, број 488, Београд, 2017.
  2. Крстић, Б., Косово између историјског и етничког права, Кућа Вид, Београд, 1994.
  3. Лазански, М., Политика, од 8.октобра 2017.
  4. Недељник Печат, број 491., Београд, 2017.
  5. Радиновић Р., “Геостратешки положај Србије и опстанак Републике Српске“, Политика националне безбедности, Институт за политичке студије, Београд, 2017.
  6. Радиновић-Чупич Политичке, стратегијске и економске основе нове војне доктрине СР Југославије, Економски институт Београд, 1996.
  7. Степић, М., Косово и Метохија – постмодерни геополитички експеримент, Институт за политичке студије, Београд, 2012.

   

PERIODIKA Politika nacionalne bezbednosti 2/2017 УДК: 323.013(497.115):355.02 (497.11) 11-27
ç