Изабери језик:
Тема броја

ХРИШЋАНСТВО И НАЦИЈА, СРПСКА ПИСМЕНОСТ, ИДЕНТИТЕТ

КАКО ЈЕ ЖАРКО ВИДОВИЋ ОБЈАШЊАВАО НАЦИЈУ СА ХРИШЋАНСКОГ СТАНОВИШТА

Сажетак

Недавно упокојени Жарко Видовић бавио се у својим научним текстовима неколиким проблемима, али је један од најбитнијих био нација. Данас се о нацији говори као о идентитету појединца, конструкту психе, уз одбацивање донедавног супстанцијалистичког становишта. Видовић је, ипак, задржао став да је нација објективна заједница, захваљујући својој вери у учешће Светог Духа у њеном формирању и одржавању. За анализу нације најбитнији су Видовићу били појмови духа и историје, али не мање важно је и схватање човекове онтологије која има способност иступања у област духа. Жарко Видовић оштро разликује источно од западног поимања нације. Посебно је занимљиво његово схватање српског идентитета као обележеног логорским мучењем, као логорашког.

кључне речи:

Референце

  1. Bandić, Dušan, „Etnos“, Carstvo zemaljsko i carstvo nebesko, Biblioteka XX vek, Beograd, 2008.
  2. Видовић, Жарко, Суочење православља са Европом (Огледи о историјском искуству), Приредио Матеј Арсенијевић, Светигора, Цетиње 1997.
  3. Видовић, Жарко, Историја и вера, Приредио Матеј Арсенијевић, Светигора, Цетиње, 2008.
  4. Илић, ђакон Ненад, на Блогу Ослобођење од 17.09.2016. http://oslobodjenje.rs/djakon-nenad-ilic-iskreno-terorisu-nas-gej-paradama-nasa-crkva-mora-bolje-da-propoveda/
  5. Јеванђеље по Матеју, Свето Писмо, Нови завјет Господа нашег Исуса Христа, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, Београд 1984.

   

периодика Политичка ревија 4/2016 УДК 27-1 Vidović Ž:316.356.4 1-16