Изабери језик:
Тема броја

ЕКОНОМИЈА У КРИЗИ И МОГУЋНОСТ УПРАВЉАЊА

ИСТОРИЈСКО ГРАНАЊЕ СВЕТСКЕ ПРИВРЕДЕ

Сажетак

Светска привреда као део светског историјског система, стигла je до свог краја, а „нека нова“ – не нужно и боља светска привреда, улази у прве ритмичке циклусе свог развоја. Примењујући инструменте Кондратијевљеве теорије дугих таласа у економији, истраживачи на трагу данашње примене Кондратијевљеве теорије показали су да данашњи светски, а то значи и привредни систем неће постојати око 2050. године. Замениће га неки историјски други, не нужно и бољи, у сваком случају нови светски систем. И у америчкој администрацији, посебно у руководству ФЕД сматрају да ће финансијски „мехур“ бити највероватније пробијен до половине 2015. године, што ћe изазвати масовна банкротства домаћинстава и финансијских институција у светској привреди. То ће бити поредак без поретка, слобода без слободе, мир без мира… То je поредак Орвелове ‘1984’, Хантингтоновог  ‘Сукоба цивилизација’, Фукујаминог ‘Краја историје’. Да ли je могуће зауставити гранање светске привреде, преокренути ток историје и створити алтернативни цивилизацијски “модел”у односу на онај који се намеће у процесу глобализације? Prudens quaestio dimidium scientiae? (Мудро питање је половина знања, зар не?) Историја je улетела у замку технолошког тоталита­ризма. На жалост, алтернатива технолошком тоталита­ризму не може да буде технолошка демократија. Алтерна­тива је заиста само крај Историје. Не може се зауставити историјско гранање светске привреде. Којим правцима ћe то гранање ићи баве се футуролози и то оставимо њима.

кључне речи:

Референце

  1. Braudel, Fernand, Expansion and Reaction, Published 1978, Lei­den University Press.
  2. Јакшић, Миомир, Глобализација и повлачење државе, Дом културе „Студентски град“, Београд, 2003.
  3. Kaplan, Robert, America’s pacific logic. Stratfor, Apri 14; http://www.stratfor.com/analysis/americas-pacific-logic-robert-d-kaplanixzzlrFsHTVFF
  4. Кругман, Пол, Њујорк Тајмс, 21. март 2008.
  5. Стојановић, Ивица, „Глобализација орвеловска визија економије Вавилона”, Национални интерес, Институт за политичке студије, Београд, бр. 1/2011.
  6. ДА ЛИ СМО НА КРАЈУ СВЕТА: Одговор цивилизације на антицивилизацију, http://srbin.info/2014/10/10/da-li-smo-na-kraju-sveta-odgovor-civilizacije-na-anticivilizacrju/ (10. 10. 2014).
  7. Криза еврозоне и ЕУ зашто је на реду «капиталац» Италија?, http://fakti.org/novi-evro-samo-u-nemackoj-zoni (10. 10. 2014).
  8. Обама дугује три и по века Србије! http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/obama-duguje-tri-i-po-veka-srbije (10. 10. 2014).
  9. Coping with High Debt and Sluggish Growth, World Economic Outlook (October 2012, IMF), Washington, p. 2.
  10. Wallerstein, Immanuel, The Modern World System, New York, Aca­demic, 1974.

   

периодика Национални интерес 3/2014 УДК 339.9+338.124.4+316.42 153-171