Izaberi jezik:
Tema broja

EKONOMIJA U KRIZI I MOGUĆNOST UPRAVLJANJA

ISTORIJSKO GRANANJE SVETSKE PRIVREDE

Sažetak

Svetska privreda kao deo svetskog istorijskog sistema, stigla je do svog kraja, a „neka nova“ – ne nužno i bolja svetska privreda, ulazi u prve ritmičke cikluse svog razvoja. Primenjujući instrumente Kondratijevljeve teorije dugih talasa u ekonomiji, istraživači na tragu današnje primene Kondratijevljeve teorije pokazali su da današnji svetski, a to znači i privredni sistem neće postojati oko 2050. godine. Zameniće ga neki istorijski drugi, ne nužno i bolji, u svakom slučaju novi svetski sistem. I u američkoj administraciji, posebno u rukovodstvu FED smatraju da će finansijski „mehur“ biti najverovatnije probijen do polovine 2015. godine, što će izazvati masovna bankrotstva domaćinstava i finansijskih institucija u svetskoj privredi. To će biti poredak bez poretka, sloboda bez slobode, mir bez mira… To je poredak Orvelove ‘1984’, Hantingtonovog ‘Sukoba civilizacija’, Fukujaminog ‘Kraja istorije’. Da li je moguće zaustaviti grananje svetske privrede, preokrenuti tok istorije i stvoriti alternativni civilizacijski “model”u odnosu na onaj koji se nameće u procesu globalizacije? Prudens quaestio dimidium scientiae? (Mudro pitanje je polovina znanja, zar ne?) Istorija je uletela u zamku tehnološkog totalita­rizma. Na žalost, alternativa tehnološkom totalita­rizmu ne može da bude tehnološka demokratija. Alterna­tiva je zaista samo kraj Istorije. Ne može se zaustaviti istorijsko grananje svetske privrede. Kojim pravcima će to grananje ići bave se futurolozi i to ostavimo njima.

Ključne reči:

Reference

  1. Braudel, Fernand, Expansion and Reaction, Published 1978, Lei­den University Press.
  2. Јакшић, Миомир, Глобализација и повлачење државе, Дом културе „Студентски град“, Београд, 2003.
  3. Kaplan, Robert, America’s pacific logic. Stratfor, Apri 14; http://www.stratfor.com/analysis/americas-pacific-logic-robert-d-kaplanixzzlrFsHTVFF
  4. Кругман, Пол, Њујорк Тајмс, 21. март 2008.
  5. Стојановић, Ивица, „Глобализација орвеловска визија економије Вавилона”, Национални интерес, Институт за политичке студије, Београд, бр. 1/2011.
  6. ДА ЛИ СМО НА КРАЈУ СВЕТА: Одговор цивилизације на антицивилизацију, http://srbin.info/2014/10/10/da-li-smo-na-kraju-sveta-odgovor-civilizacije-na-anticivilizacrju/ (10. 10. 2014).
  7. Криза еврозоне и ЕУ зашто је на реду «капиталац» Италија?, http://fakti.org/novi-evro-samo-u-nemackoj-zoni (10. 10. 2014).
  8. Обама дугује три и по века Србије! http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/obama-duguje-tri-i-po-veka-srbije (10. 10. 2014).
  9. Coping with High Debt and Sluggish Growth, World Economic Outlook (October 2012, IMF), Washington, p. 2.
  10. Wallerstein, Immanuel, The Modern World System, New York, Aca­demic, 1974.

   

PERIODIKA Nacionalni interes 3/2014 УДК 339.9+338.124.4+316.42 153-171
ç