Изабери језик:

ТЕМАТСКИ СКУП У СИЈАРИНСКОЈ БАЊИ

ТЕМАТСКИ НАУЧНИ СКУП “ЈУГ СРБИЈЕ И СРПСКА ДРЖАВНОСТ”, oдржаo се у периоду од 05. до 07. октобра 2023. године у Сијаринској бањи.

Скуп је отпочео церемонијом одавања почасти палим српским јунацима из Првог светског рата поводом дана ослобођења Медвеђе 1918. године, управо на месту где је подигнут споменик, на Видиковцу у месту Медвеђа. Након тога уследило је окупљање учесника и свечано отварање научног скупа у сали Скупштине општине Медвеђа.

Поздравне речи упутили су проф. др Дејан Антић, председник УО, народног музеја Лесковац, Драган Кулић, председник општине Медвеђа, доц. др Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, као и Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије.

Виши научни сарадник у Институту за политичке студије др Марија Ђорић, презентовала је рад на тему: “СТРАДАЊЕ ЖЕНА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ЗА ВРЕМЕ БУГАРСКЕ ОКУПАЦИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”.

Поред проф. др Марије Ђорић, излагање су имали цењени професор, др Љубиша Деспотовић, научни саветник у Институту за политичке студије и доц. др Вања Глишин, научни сарадник у Институту за политичке студије а тема о којој су говорили је: “СРПСКА ДРЖАВНОСТ НА ПОЧЕТКУ 20. ВЕКА КРОЗ ВИЗУРУ ИСТОРИЈСКЕ ГЕОПОЛИТИКЕ”.

Захваљујемо се на фотографији и желимо Вам још много оваквих скупова.