Изабери језик:

РАЗГОВОР О КЊИЗИ СРПСКО ПОЛАЗИШТЕ: Слобода, нација, држава, демократија

Како је већ познато, у четвртак, 28. септембра 2023. године, са почетком у 13:00 часова, вођен је разговор о монографији „СРПСКО ПОЛАЗИШТЕ: Слобода, нација, држава, демократија”, Национална перспектива, први део. 

Трибину је отворио проф. др Миломир Степић, руководилац Центра за геополитику, који каже да је потребно имати пред обуку да би слушали и могли да пратите Милоша Кнежевића, аутора монографије, који пише о новим општеприхваћеним појмовима, неологизмима. 

На самом почетку излагања, проф. др Момчило Суботић, говорио је о трагедији која је задесила северни део Косова и Метохије претходних дана, као руководилац Центра за Косово и Метохију, а затим се осврнуо на само дело, очување и губљење националног идентитета, наводећи пример чувеног дела “Пилипенда” Симе Матавуља. 

Након тога, реч је дао госту, резензенту монографије, вишем научном сараднику са Института за међународну политику и привреду, др Слободану Јанковићу, који је рекао да је Милошево дело редак пример, тачније српско-политички речник у коме аутор јасно говори ко је ко и шта је шта. 

Професор др Љубиша Деспотовић, наставио је разговор говорећи о значају епске поезије која је проживела све векове, Светосављу и другим чуварима српског идентитета. 

Поред оваквих имена, част да говори о монографији припала је младом истраживачу Сави Симићу, који је представио Кнежевића као геополитичког филозофа, и јасно нам указао на то по чему је његово дело специфично. 

И на самом крају, Милош, врсни аутор монографије, представио је своје дело, чиме је завршена трибина, уз очекивања да ћемо организовати још оваквих догађаја и ускоро представити други део Националне перспективе. 

“Пошто доминира естетски ружно, текст мора бити леп”; “Док многи гледају, мало ко одиста види” – речи су аутора. 

Цео разговор можете наћи на нашем Јутјуб каналу.

ПОСЛУШАЈТЕ ОВДЕ.