Изабери језик:

РАДИОНИЦА ПОВОДОМ 11. ФЕБРУАРА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА И ДЕВОЈАКА У НАУЦИ

У просторијама Института за политичке студије, Беoград, у петак 9. фебруара 2024. године, одржана је Радионица „Научница у 21. веку”, поводом 11. фебруара Међународног дана жена и девојака у науци. 
О положају и значају жена у науци кроз форму групног рада и дискусија разговарале су 21 научница из различитих научних области и 13 научних института и факултета. 
Радионици су присуствовале и представнице Министарства науке, технолошког развоја и иновација, др Марина Соковић, помоћник  министра, Сектор за науку; др Снежана Омић, Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције и Марија Величковић, аналитичар за основна истраживања (друштвене и хуманистичке науке). 
Теме разговора биле су изазови рада на универзитетима, факултетима и институтима, напредовање у каријери, усавршавање, дисеминација резултата, креирања и управљања пројектима, као и усклађивање пословног и приватног живота. 
Циљ радионице био је размена искустава, развијање солидарности и оснаживање жена да се посвете научном раду, а посебно младих научница и оних које планирају да своју каријеру развијају у оквирима неке од наука. 
У разговору су учествовале: проф. др Мирјана Николић, ректор Универзитета уметности у Београду; др Тамара Плећаш, научни сарадник и помоћник директора Института за филозофију и друштвену теорију; др Ана Банко, ванредни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, Институт за микробиологију и имунологију; мср Марина Радовановић, истраживач-приправник, Институт за међународну политику и привреду; др Марина Костић Шулејић, научни сарадник, Институт за међународну политику и привреду; др Тијана Милићевић, научни сарадник, Лабораторија за физику животне средине, Институт за физику, Универзитет у Београду; мср Слађана Савић, асистент, руководилац Збирке великана српске хемије и повереник за равноправност, Хемијски факултет, Универзитет у Београду; мср Милица Радаковић, асистент, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду; мср Љиљана Коларски, истраживач-приправник, Институт за политичке студије; Петра Видаковић Цветковић, студент мастер академских студија филозофије, Филозофски факултет, Универзитет у Београду; др Јелена Тодоровић Лазић, виши научни сарадник, Институт за политичке студије; доц. др Данијела Миљановић, Медицински факултет Универзитета у Београду, Институт за микробиологију и имунологију; др Ивана Весић, виши научни сарадник, Музиколошки институт САНУ; мср Андреа Матијевић, истраживач-сарадник, Институт за политичке студије; мср Марија Кушић, истраживач-сарадник, Одељење за психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду; Сања Петровић, дипломирани андрагог, системски породични психотерапеут, Центар за релације; др Марија Видовић, виши научни сарадник, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство; мср Милица Топаловић, истраживач-приправник, Институт за политичке студије; мср Јелена Ризнић, истраживач-приправник, Институт друштвених наука; мср Андреа Јовановић, истраживач-сарадник, Институт за политичке студије и др Александра Колаковић, виши научни сарадник, Институт за политичке студије, која је и организовала догађај. 
Ово је други пут да Институт за политичке студије, Београд, организује догађај поводом 11. фебруара а план је да се настави са активностима у овом правцу. Закључци настали на основу Радионице биће доступни ускоро.

Галерија