Izaberi jezik:

Program aktivnosti povodom obeležavanja 50 godina rada i postojanja Instituta za političke studije

Na sednici Naučnog veća Instituta za političke studije usvojen je programski sadržaj povodom pedesetogodišnjice rada i postojanja Instituta za političke studije koji će se realizovati u periodu od 1. septembra do 31. decembra 2018. godine.

1. Okrugli sto pod nazivom ,,Politički diskurs i komunikacione studije u Rusiji i Srbiji: izazovi i perspektive“ biće održan 27. septembara 2018. godine u prostorijama Instituta za političke studije, Katarine Ambrozić 5 (bivša Krfska 7) sa početkom u 12 časova.

2. Predavanje dr Fridriha Romiga (Friedrich Romig) na temu: ,,Tri orijentira duhovne obnove u Evropi“ (Three landmarks of the spiritual renovation in Europe), biće održano 2. oktobra 2018. godine u Maloj sali Studenskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) sa početkom u 10:30 časova. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

3. Predavanje Marka Gilberta (Mark F. Gilbert), profesora istorije i međunarodnih studija na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u Bolonji, Italija, pod naslovom “Brexit: A Story with a Predictable Ending (Though Not an Inevitable One)”, biće održano 8. oktobra 2018. godine u 17:30 časova u Maloj sali Studenskog kulturnog centra (Kralja Milana 48). Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

4. Panel diskusija na temu ,,Šezdeset osma - pedeset godina posle“ biće održana 23. oktobra 2018. godine sa početkom u 10:30 časova u Krsmanovićevoj kući na Terazijama. U radu ovog skupa pored uglednih naučnih radnika učestvovaće i jedan broj aktera događaja u Beogradu 1968. godine (studentski protesti i drugi politički događaji).

5. Predavanje Dejvida Elvuda (David W. Ellwood), profesora Evropskih i Evroazijskih studija na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u Bolonji, Italija, pod naslovom "Brexit: views today from England, Scotland and Northern Ireland", biće održano 25. oktobra 2018. godine. Istom prilikom biće održano i predavanje Dejvida Angera (David C. Unger), profesora Američke spoljne politike na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u Bolonji, Italija. Vreme i mesto predavanja biće naknadno objavljeni.

6. Naučni skup na temu: ,,Stanje i perspektive srpske političke nauke i savremene politikološke paradigme“ biće održan 14. novembra 2018. godine u u Krsmanovićevoj kući na Terazijama sa početkom u 10:30 časova.

7. Svečana akademija povodom pedesetogodišnjice postojanja i rada Instituta za političke studije održaće se 15. novembra 2018. godine u Svečanoj sali Doma vojske sa početkom u 13:00 časova. Programski sadržaj akademije biće naknadno objavljen.

8. Naučni skup povodom stogodišnjice stvaranja države Srba, Hrvata i Slovenca (Jugoslavije) pod nazivom ,,Jugoslovenska država - od ostvarenja ‚plemenite ideje’ do sloma ‚veštačke tvorevine’ biće održan 1. decembra 2018. godine u Krsmanovićevoj kući na Terazijama.

9. Naučni skup povodom 200 godina od rođenja Karla Marksa biće održan 12. decembra 2018. godine sa početkom u 10:30 časova u Krsmanovićevoj kući na Terazijama.

ç