Изабери језик:

ИЗЛОЖБА “АУТОГРАМИ ХРАБРОСТИ” У РУСКОМ ДОМУ

Двадесет петог дана јуна, у Руском дому у Београду одржана је изложба „Аутограми храбрости” посвећена 80. годишњици ослобођења Белорусије од нацистичких освајача. Изложба је припремљена у сарадњи Амбасаде Републике Белорусије у Републици Србији, Националне библиотеке Белорусије у Минску и Руског дома у Београду.

Изложбу је отворио Георгиј Енгелхарт, представник Руског дома у Београду. Окупљенима се обратио Њ.Е. Сергеј Малиновски, амбасадор Р. Белорусије у Србији, док је његово обраћање на српском језику преносио Павел Миронов, саветник амбасадора.

Осим истакнутих културних и научних радника, отварању изложбе је присуствовала делегација са Института за политичке студије, предвођена др Зораном Милошевићем, најистакнутијим представником белоруско-српских научних веза.

Изложба је, осим историјских чињеница о Другом светском рату, представила и примере из белоруске књижевности, који су писали о борби белоруског народа против нацистичких освајача.

У вези са изложбом, можемо рећи да Институт за политичке студије припрема за објаву монографију Виктора Јермоловича „Белорусија у Другом светском рату”, која је прва своје врсте у Србији. Такође је у својој матици, Белорусији, била прва књига која је свеобухватно представила све ратне околности и дешавања, притом објављена на белоруском језику.

Галерија