Изабери језик:

ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ПРОГРАМА БИЛАТЕРАЛНЕ САРАДЊЕ ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ У ОБЛАСТИ НАУКЕ

У Амбасади Републике Француске у Београду обележена је двадесетогодишњица Програма билатералне сарадње Француске и Србије у области науке Павле Савић. Присутнима су се обратили Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Србији и др Јелена Беговић, Министар науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Др Александра Колаковић, виши научни сарадник Института за политичке студије, Београд такође се обратила присутнима и овом приликом представила резултате два пројекта Француско-српски односи у дипломатији и медијском представљању: историјско искуство и савремени изазови и Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процеси евроинтеграција, којима је руководила у периоду од 2018. до 2023. године. Поменути пројекти су оцењени као најуспешнији међу 173 пројекта, који су до сада финансирани кроз овај оквир сарадње.

Поред резултата у виду зборника радова, два специјална издања и једног темата часописа Српска политичка мисао, на француском, енглеском и делом српском језику, организовања једне конференције и пет округлих столова у Паризу и Београду, истраживачких боравака и гостујућих предавања француских и српских истраживача, посебна вредност ових пројеката јесте формирање нових истраживачких група и креирање нових пројеката.

Истраживачи Института за политичке студије тренутно су укључени у мултилатерални пројекат Оснаживање и перспективе научне сарадње на Западном Балкану, који финансирају Министарство за Европу и спољне послове Француске и Франкофонијa, а којим са српске стране руководи др Колаковић.