Изабери језик:

Програм активности поводом обележавања 50 година рада и постојања Института за политичке студије

На седници Научног већа Института за политичке студије усвојен је програмски садржај поводом педесетогодишњице рада и постојања Института за политичке студије који ће се реализовати у периоду од 1. септембра до 31. децембра 2018. године.

1. Округли сто под називом ,,Политички дискурс и комуникационе студије у Русији и Србији: изазови и перспективе“ биће одржан 27. септембара 2018. године у просторијама Института за политичке студије, Катарине Амброзић 5 (бивша Крфска 7) са почетком у 12 часова.

2. Предавање др Фридриха Ромига (Friedrich Romig) на тему: ,,Три оријентира духовне обнове у Европи“ (Three landmarks of the spiritual renovation in Europe), биће одржано 2. октобра 2018. године у Малој сали Студенског културног центра (Краља Милана 48) са почетком у 10:30 часова. Предавање ће се одржати на енглеском језику.

3. Предавање Марка Гилберта (Mark F. Gilbert), професора историје и међународних студија на Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи, Италија, под насловом “Brexit: A Story with a Predictable Ending (Though Not an Inevitable One)”, биће одржано 8. октобра 2018. године у 17:30 часова у Малој сали Студенског културног центра (Краља Милана 48). Предавање ће се одржати на енглеском језику.

4. Панел дискусија на тему ,,Шездесет осма - педесет година после“ биће одржана 23. октобра 2018. године од 10:30 до 17:30 у Крсмановићевој кући на Теразијама. У раду овог скупа поред угледних научних радника учествоваће и један број актера догађаја у Београду 1968. године (студентски протести и други политички догађаји).

5. Предавање Дејвида Елвуда (David W. Ellwood), професора Европских и Евроазијских студија на Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи, Италија, под насловом "Brexit: views today from England, Scotland and Northern Ireland", биће одржано 25. октобра 2018. године. Истом приликом биће одржано и предавање Дејвида Ангера (David C. Unger), професора Америчке спољне политике на Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи, Италија. Време и место предавања биће накнадно објављени.

6. Научни скуп на тему: ,,Стање и перспективе српске политичке науке и савремене политиколошке парадигме“ биће одржан 14. новембра 2018. године у у Крсмановићевој кући на Теразијама са почетком у 10:30 часова.

7. Свечана академија поводом педесетогодишњице постојања и рада Института за политичке студије одржаће се 15. новембра 2018. године у Свечаној сали Дома војске са почетком у 13:00 часова. Програмски садржај академије биће накнадно објављен.

8. Научни скуп поводом стогодишњице стварања државе Срба, Хрвата и Словенца (Југославије) под називом ,,Југословенска држава - од остварења ‚племените идеје’ до слома ‚вештачке творевине’ биће одржан 1. децембра 2018. године у Крсмановићевој кући на Теразијама.

9. Научни скуп поводом 200 година од рођења Карла Маркса биће одржан 12. децембра 2018. године са почетком у 10:30 часова у Крсмановићевој кући на Теразијама.