Izaberi jezik:
Tema broja

POLITIČKI UZROCI VELIKOG RATA

HUMANOST I HEROJSTVO SRPSKE VOJSKE U VELIKOM RATU

Porazom Osmanskog carstva i završetka balkanskih ratova svi relevantni faktori u Austrougarskoj bili su za rat sa Srbijom. Sama ideja pojavila se mnogo ranije, a svoju punu afirmaciju dobila je 1908. godine tokom aneksione krize, a nedugo zatim i prvog ultimatuma . . .

GEOPOLITIKA, MEĐUNARODNI ODNOSI I EKONOMSKI RAZVOJ

RAZGIBAVANJE EKONOMSKE SVESTI

Srbija je krenula putem prema Evropskoj uniji, pa kao i sve potencijalne članice mora zadovoljiti precizne kopenhaške kriterijume, kojih se zemlje članice Evropske unije ne pridržavaju uvek dosledno, ali se striktno traže od onih koji pristupaju Uniji. . . .

IZBORI 2014 – POLITIKA SPREČENOG RAZVOJA

Ovaj naučni rad pozabaviće se osnovnim političkim smernicama ekonomske politike koja se sprovodi u Srbiji. Vremensko-prostorno ograničenje zahvatiće tzv. postpetooktobarsko razdoblje, a posebno period neposredno pre i nakon izbora održanih marta meseca . . .

PRAVO I POLITIKA
OGLEDI I STUDIJE

POJAM POMIRENJA: DEFINICIJA, ELEMENTI I PROBLEMI

U teoriji mirovnih studija možemo pronaći više definicija pomirenja, koje su u velikoj meri komplementarne, te stoga ovaj pojam nije teško definisati. Teškoće se javljaju naknadno, pri pokušajima operacionalizacije pomirenja kao koncepta, posebno kod . . .

periodika Srpska politička misao 2/2014

Prijavi se za newsletter

ç