Izaberi jezik:
Tema broja

MEĐUNARODNI ODNOSI I BEZBEDNOST

RAT ZA MEKU MOĆ

U ovom članku autor razmatra meku moć, kao jednu od najvažnijih komponenti vodećih svetskih sila. Trenutni trendovi na globalnom planu pokazuju da je američka meka moć u dubokoj krizi i da je u toku njena tranzicija ka drugim akterima u međunarodnim . . .

SUVERENITET I HUMANITARNA INTERVENCIJA

U ovom radu razmatran je pojam humanitarna intervencija i njegov odnos prema pojmu državnog suvereniteta. Intervencija u unutrašnje stvari jedne zemlje iz humanitarnih razloga predstavlja jedno od najsloženijih pravnih i političkih pitanja savremenih odnosa . . .

TRANZICIJA I REFORME

DIMENZIJE EKONOMSKE KRIZE U SRBIJI

Srbija ima čitav set problema. Oni se ogledaju u velikim problemima sa korupcijom, u nerešenim političkim teškoćama, u lošoj ekonomskoj situaciji. Niz faktora ozbiljno preti da ugrozi stanje u ekonomskoj sferi. To su strah od: inflacije, deficita platnog . . .

ISTORIJSKO POLITIČKI OGLEDI
STUDIJE

SLOBODA KAO UNIVERZALNA VREDNOST

U ovom radu prezentovano je definisanje pojma sloboda sa filozofsko pravnog aspekta, kao i analiza najznačajnijih unutrašnjih i međunarodnih pravnih akata koji se bave problematikom ljudskih sloboda i slobode u opštem smislu kao univerzalne vrednosti. . . .

periodika Srpska politička misao 2/2009

Prijavi se za newsletter

ç