Izaberi jezik:
Tema broja

O POLITIČKIM I PARTIJSKIM SISTEMIMA

MEĐUNARODNE TEME
IZ NOVIJE I SAVREMENE VOJNE I POLITIČKE ISTORIJE

RASPAD ZAJEDNIČKE DRŽAVE SRBIJE I CRNE GORE

Zajednička država Srbije i Crne Gore, Savezna Republika Jugoslavija, formirana je 1992. a raspala se 2006. pod imenom Državna zajednica Srbija i Crna Gora. Na referendumu u Crnoj Gori 21. maja 2006. 55,5% izašlih građana Crne Gore glasalo je da Crna Gora . . .

OGLEDI I STUDIJE
OBNOVA SRBISTIKE - NAUČNE POLEMIKE, OSVRTI I PRIKAZI

ZA USTANOVLJENJE I OZVANIČENJE SRBISTIKE

U sistemu slavistike kao naučne filološke discipline pre tri decenije nije postojao podsistem sa imenom srbistika. Postojao je podsistem serbokroatistika (za oblast proučavanja jezika) i jugoslavistika (za oblast proučavanja književnosti). To je potvrđeno . . .

OD OBNOVE SRBISTIKE DO IMENA DEPARTMANA

U radu su predstavljeni najznačajniji događaji i procesi u poslednjoj obnovi srbistike, koja se vezuje za ime profesora Petra Milosavljevića, kao i za druge filologe okupljene oko Pokreta za obnovu srbistike. Posebna pažnja je posvećena osnivanju Društva . . .

PRAVDA, PRAVO I ETIKA SILE

Okupacija Republike Srpske Krajine, teritorije koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija , i koja je završnom vojnom akcijom hrvatskih snaga obavljena pre dvadeset i pet godina (od 04. do 05. VIII 1995.) smatra se, sve do danas, (od strane Hrvatske i . . .

periodika Politička revija 3/2021 3/2021

Prijavi se za newsletter

ç