Tema broja

BEZBEDNOST I TERORIZAM

U SUSRET KONCEPCIJI BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE

Razvoj država sa aspekta bezbednosti nedvosmisleno ukazuje na stalnu potrebu izgradnje odbrane i očuvanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti. U tom smislu i Republika Srbija izgrađuje svoj sistem nacionalne bezbednosti. Cilj rada je tematizovanje . . .

VEZA IZMEĐU NIVOA OBRAZOVANJA I TERORIZMA

Predmet rada je veza između nivoa obrazovanja i učestvovanja u terorizmu i odgovor na pitanje da li postoji direktna veza između nivoa obrazovanja i terorizma. Naime, uprkos mišljenju javnog mnjenja da su teroristi neobrazovani, empirijska istraživanja . . .

O KOSOVU I METOHIJI

KA ,NESLAVNOJ' ZAVRŠNICI ,KOSMETSKOG' PITANJA

Autor u radu prezentuje i analizira odredbe Vašingtonskog sporazuma i, s uvidom u dugogodišnju kosmetsku politiku, posebno naprednjačku, od Briselskog sporazuma, dolazi do zaključka da politika aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem ide u smeru . . .

AKTUELNO

REAFIRMACIJA PRAVA NEROĐENIH NA ŽIVOT

U ovom članku autor razmatra etičke i religijske argumente u korist prava nerođenih na život. On ukazuje da su latinski oci, pod uticajem Aristotela, uglavnom bili skloni da zastupaju teoriju o naknadnom ili postepenom oživljavanju embriona, dok gotovo . . .

MEĐUNARODNE TEME
IZ NOVIJE FILOZOFIJE I ISTORIJE
NAUČNA POLEMIKA, OSVRTI, PRIKAZI

VELIKOHRVATSKO-FRANKOVAČKO KRIVOTVORENjE JURE KRIŠTE Hrvatski povjesničar o srpskom pogledu na Stepinca u knjigama: Žutić, N. 2017. ,,Nadbiskup Stepinac – ideologija i politika 1934-1946“. Beograd; Dimić Lj. i N. Žutić. 2017. ,,Alojzije Stepinac – država, crkva, nadbiskup 1934-1941“. Beograd

Uredništvo Časopisa za suvremenu povijest, na čelu sa glavnom i odgovornom urednicom dr Zdravkom Jelaskom, odbilo je da uvrsti ovo moje reagovanje na Krištin prikaz, s obrazloženjem da nije napisan na „hrvatskom jeziku“ i na „hrvatskoj latinici“ . . .

periodika Politička revija 3/2020 3/2020

Prijavi se za newsletter

ç