Izaberi jezik:
Tema broja

KOSOVO I METOHIJA ISTRAŽIVANJA

KOSOVO I METOHIJA POLITIČKO-BEZBEDNOSNI PARADOKS

U svesti svakog naroda postoji predstava da mu njegova država mora osigurati samostalan, miran i bezbedan život. U narodnom shvatanju države to je od iskona važilo kao njena prirodna uloga. Po svemu sudeći to joj je i najstarija, a verovatno će i ostati . . .

KOSMET IZMEĐU SILE I PRAVA

U promenjenim globalnim geopolitičkim konstelacijama na evropskom prostoru, Zapad je imao dominantan uticaj na razbuktavanje a potom i razrešenje jugoslovenske krize. Zapad, na čelu sa SAD, selektivno je primenio pravo naroda na samoopredeljenje, tako što . . .

NASILJE NA KOSOVU I METOHIJI

Proces primene nasilja na Kosovu i Metohiji traje više od jednog veka. Šiptarski separatističko-teroristički pokret na Kosovu i Metohiji počinje sa primenom nasilja odmah nakon Prve prizrenske lige, a najintenzivnije u poslednjoj deceniji XX veka. Proces . . .

OGLEDI I STUDIJE

GLOBALIZACIJA I NACIONALNI INŽENJERING

U ovom radu biće reči o mestu i ulozi srpskog naro­da u procesima globalizacije. Zahvaćen neumitnim procesima globalizacije, srpski narod nalazi se pred izazovima sopstvenog nestanka, što zbog nepostojanja nacionalne strategije, što zbog agresivnih nasrtaja . . .

AKTUELNO
INOSTRANE TEME

OBRASCI ZA ANALIZU JAVNIH POLITIKA

Politički analitičari su razvili više teorijskih obrazaca koji pomažu u razumevanju empirijskih procesa odlučivanja u javnim politikama, značaju tih procesa, kao i njihovih efekata. Različiti obrasci odslikavaju različite političke prakse i mogu se . . .

MENADžMENT, KOMUNIKACIJE I POLITIČKE INSTITUCIJE

LIDERSTVO I PROJEKTNI MENADŽMENT U POLITICI

Autor piše o projektnom menadžmentu u politici, definiše pojam projekta, projektnih aktivnosti i analizira sastav, strukturu i funkcije projektnih timova. Identifikuje stilove liderstva, tipove ličnosti rukovodioca projekta, kao i značaj projektnog menadžmenta . . .

TRANZICIJA

PROMENE U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

Strukturne promene u centru za socijalni rad, kao ključnoj instituciji sistema socijalne zaštite u Srbiji, posledično utiču na čitav niz promena i ostalim segmentima ovog sistema. Promene u centru za socijalni rad mogu se posmatrati uz uvažavanje globalnog . . .

PRIKAZI

Prijavi se za newsletter

ç