Izaberi jezik:
Tema broja

DRŽAVA I SAVREMENI EKONOMSKI ODNOSI

SRBIJA U KLOPCI EKONOMSKE KATASTROFE

Autor ovoga rada detaljno i kritički analizira zašto je Srbija ekonomski ovde gde jeste; ko je kriv za to; i kako dalje. Najvažniji nalazi ovoga istraživanja su sledeći. Estradni ekonomisti zavaravaju narod. Stanje u ekonomiji i društvu je više nego . . .

EKONOMSKA GLOBALIZACIJA I NACIONALNA DRŽAVA

U tekstu se izlažu glavni argumenti korišini u debati o odnosu ekonomske globalizacije i države. Konstatuje se da je debata počela devedesetih godina prošlog veka i da je tada u njenom centru bilo pitanje desuverenizacije države. Poslednjih godina, naročito . . .

EVROSKEPTICIZAM U DRŽAVAMA EVROPSKE UNIJE

Članak se bavi analizom evroskepticizma u tri ve­like i prilično različite države Evropske unije, takođe, on ukazuje na diverzifikovanost ideoloških pitanja političkih partija u ovim državama. Evroskepticizam se poslednje decenije ustalio u političkom . . .

AKTUELNOSTI
OGLEDI I STUDIJE

GENEZA I RAZVOJ SVOJINSKIH ODNOSA

Rad argumentovano pokazuje da razvoj proizvodnih snaga i industrijske tehnologije neizbežno vode ka jačanju demokratske države i razvoju demokratskog društva. Zaključuje se: da je demokratizacija svojinskih odnosa neizostavni uslov demokratizacije društva . . .

OSVRTI
PRIKAZI

Prijavi se za newsletter

ç