Izaberi jezik:
Tema broja

KOSOVO I METOHIJA - ISTORIJA, TRADICIJA I OBIČAJI

KOSOVSKA BITKA I KOSOVO

Boj na Kosovu je ostavio najdublji trag u kolektivnoj svesti Srba. Smrt oba vladara na bojnom polju je ostavila duboki utisak na savremenike obeju strana. Boj na Kosovu nije proslava poraza koja traje vekovima, kako se povremeno pogrešno interpretira. Naprotiv, . . .

TRADICIJA U SVETLU PROMENA

Promenljiva kao i sve na svetu, tradicija se zbog sporog ritma promena shvata kao kulturna nepromenjivost zbog čega i ima neupitni status u zajednici. Određena prvenstveno svojom prošlošću, tradicionalna društva su se i odlikovala vekovnom nepromenjivošću . . .

CRKVA I SRPSKA DRUŠTVENA ZAJEDNICA

Društveno zajedništvo nije za nas obično pitanje, već pitanje od presudnog značaja za čitavu budućnost. Bez konstituisanja stabilnog zajedništva nema ni efikasnog unutarnjeg objedinjavanja naše društvene zajednice, pa onda ni njenog uključivanja . . .

STUDIJE

OD MEDITERANA DO AVGANISTANA

Politika Rusije na Bliskom Istoku može se meriti vekovima, dok se prisustvo NATO može meriti decenijama. Ipak, NATO, kao simbol dominacije Zapada, nastavlja britansko nasleđe kontriranja Moskvi i uticanja na druge velike sile u tom regionu. Avganistan, . . .

PREVODI

NOVA GEOEKONOMSKA I GEOPOLITIČKA REVOLUCIJA

Sergej Karaganov (1952), poznati ruski politikolog, dekan Fakulteta za svetsku ekonomiju i politiku, po vlastitom priznanju, liberal i zapadnjak, održao je početkom septembra 2009. predavanje na Visokoj školi ekonomije u Moskvi, koje se pojavilo u javnosti . . .

Prijavi se za newsletter

ç