Изабери језик:
монографија

ВИДИЦИ ЈЕДНОГ БЕЛОРУСА – БЕЛОСРБИНА

Сажетак

Научна монографија проф. др Ивана Чароте на српском језику, у издању Института за политичке студије у Београду, преведена са белоруског језика и објављена у част јубиларног 70. рођендана чувеног белоруског слависте и србисте.

Књига је подељена на четири симболичне целине, које садрже по неколико научних чланака: Белоруска књижевна реч, Национална свест Белоруса, Белоруско-српски односи у историји, Српски филозофи верни Белорусији. Занимљиво је да након њих следе честитке српских пријатеља и сарадника проф. др Ивану Чароти поводом јубилеја, биографија аутора, као и албум са фотографијама који прати живот професора од студентских дана до данас.

Зашто је значајна ова књига? По мишљењу професора др Зорана Милошевића, белоруска национална мисао је изузетно мало заступљена у српској политикологији, о њој се мало говори и мало зна, тако да је ова књига кључна у међусобном упознавању.

С обзиром на то да је књига обухватила сва битна питања у погледу белоруске културе, националне свести, историјских и савремених односа, њен значај је велики у међусобном упознавању и проширивању односа између два братска народа која су често делила исту или врло сличну историјску судбину.

Тек ће се у будућности показати прави потенцијал и значај ове књиге која ће бити од пресудног значаја стручњацима који проучавају однос између Белорусије и Србије.

 

 

монографија ВИДИЦИ ЈЕДНОГ БЕЛОРУСА – БЕЛОСРБИНА

Форма за наручивање

    [button "NARUČI"]