Изабери језик:
зборник

САЈБЕР ТЕРОРИЗАМ

Сажетак

Једна од најзначајнијих промена које су се догодиле током 20. века је развој информационе технологије. Глобално гледано, друштво никада није било зависније од интернета, онлајн платформи и дешавања на мрежи него данас. Поред бројних позитивних аспеката, постоје и негативни које је изнедрила научно-технолошка револуција – нове форме организованог криминала, међу њима и сајбер тероризам.

Сајбер тероризам је претња новијег датума, недовољно истражена. То је специфична форма тероризма, не само по средствима која сајбер терористи користе, већ и због тога што се одиграва у специфичном окружењу.

Аутор ове монографије, проф. др Ивана Лукнар, проучава једно од најзначајнијих питања данашњице разматрањем других теоријских приступа као и дефинисањем сајбер тероризма на националном и међународном плану. Динамичним и темељним приступом, бави се друштвеним процесима попут: глобализације, пандемије, миграције, климатских промена и енергетске криза, економске кризе и сиромаштва, кризе идентитета и алијенацијом и њиховим утицајем на сајбер безбедност.

Kњига систематизује научно-истраживачку грађу о актуелном проблему и указује на неопходне елементе за сузбијање и превенцију сајбер тероризма, написана јасним научним стилом, лако разумљива читаоцима, без обзира на претходно познавање истраживане теме.

Не само што се бави појмовним одређењем тероризма, аутор иде даље и ка новим појмовима, који се тичу превенције и заштите од сајбер напада: одрваћање казном или одвраћање одбијањем.

Шта ови појмови заправо значе? Са којим се изазовима суочава полиција у Србији током откривања дела високотехнолошког криминала, каква је развијеност антитерористичког националног система Републике Србије, која је релација између сајбер тероризма и организованог криминала као и одговоре на још многа, сложена и занимљива питања, пронаћи ћете у овој монографији.

Снимак промоције монографије на РТС-у можете погледати ОВДЕ.

зборник САЈБЕР ТЕРОРИЗАМ

Форма за наручивање

    [button "NARUČI"]