Изабери језик:
монографија

APSOLUTNOST KAPITALA

Сажетак

Нова књига у издању Института за политичке студије под називом „Апсолутност капитала”, друго измењено и допуњено издање, је пред Вама. Aуторка монографије Весна Станковић Пејновић прихватила се колико захтевног толико и битног предмета истраживања: крајa просветитељства у доба апсолутности капитала, манипулацијa у служби капитала и немогућности духовне револуције.

Из доба индустријализације улазимо у доба роботизације у којем људи све више личе на зомбије. Њихови умови су изгубљени, недостаје им дух, култура, динамика, интуиција и самопоштовање. У политици побеђује осредњост, исто као и у науци, књижевности и вери. Што је човечанство на вишем степену развоја, веће су шансе за његово урушавање јер капитал влада свим друштвеним сферама. Све је више присутна појава страхопоштовања према институцијама моћи, било друштвеним или политичким и страха као јавне артикулације ставова супротних владајућем мишљењу.

„Политичка елита” више не одлучују ни о чему, него једноставно спроводи директиве које добија споља, било да су то директиве Светске банке, ЕУ, Светске трговинске организације, интернационалних банака, осигуравајућих друштава, односно компанија које у потпуности доминирају у домену националне економије јер су они дословно власници те националне економије.

Од настанка буржоаског друштва Запада природни језик се постепено замењује вештачким, наменски ствараним. Политика и економија преко манипулације живот чине подношљивим и усмеравају јавност у правцу који је користан институцијама моћи. Људи у мноштву губе своје инхибиције и моралне стандарде те постају подложни емоцијама. Kако је политика утемељена на илузијама и лажима, интересантно и важно је истаћи да веће лажи изазивају већу веру и прихватање.

Стил аутора монографије је изврстан, јасан и разговетан, обележен високом конзистентношћу, те је њена у садржајном смислу комплексна мисао доступна не само филозофској публици, већ и ширим круговима јавности, свима онима који желе дознати о чему се у нашој епохи заправо ради.

Закључујемо, реч је о књизи која поседује и снажну просветљујућу моћ.

монографија APSOLUTNOST KAPITALA

Форма за наручивање

    [button "NARUČI"]