Изабери језик:
зборник

СПОМЕНИЦА ЖИВОЈИНА ЂУРИЋА 1954-2022.

Сажетак

Када је 2. децембра 2022. у 68. години живота после дуге болести преминуо Живојин Жика Ђурић, његова породица, колеге, пријатељи и другови осетили су да је дотадашње раздобље Института за политичке студије, Београд, завршено. 

Живојин Ђурић, или како се често говорило „наш драги директор Жика”, оставио је неизбрисив траг у раду Института за политичке студије. Био је угледни члан наше академске заједнице, научни саветник и директор Института преко три деценије (1989-2022).

Допринос Ђурића развоју ИПС-а већ на први поглед био је разноврстан. Огледао се у више различитих функционалних димензија. Све то резултирало је садашњом сликом комплексне делатности Института са осамдесетак запослених и бројним и јаким научно-истраживачким и општим сектором.

Иницијатива за израду „Споменице Живојина Ђурића” настала је спонтано и сагласно. Захваљујући предусретљивости породице, пре свих супруге Дане, Институту су стављене на располагање фотографије из приватног живота Ђурића. Без тих фотографија, биографска слика Ђурићеве личности и његовог односа према Институту не би била довољно рељефна. 

Први део Споменице омеђева Неготинска Крајина, његов Штубик, питомо и лепо село у којем је рођен фебруара 1954. године а потом и оближњи Неготин у коме је Ђурић провео младалачке дане.

Након овог дела разматра се допринос Ђурића у развоју модерне српске политичко-правне историје, затим динамика развоја, научни и медијски живот Института, сећања и успомене колега и сарадника, праћено заједничким фотографијама, и на самом крају понешто из породичног албума.

Онима који су познавали Живојина Ђурића садржај Споменице вероватно ће учврстити постојеће мишљење о његовој личности, док ће онима који га нису познавали дати много повода за размишљање о једном времену, једном човеку и једној научној институцији.

Велику захвалност упућујемо главном уреднику Милошу Кнежевићу и свима који су својим ангажовањем допринели да Споменица угледа светлост дана.

СПОМЕНИЦУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

зборник СПОМЕНИЦА ЖИВОЈИНА ЂУРИЋА 1954-2022.

Форма за наручивање

    [button "NARUČI"]