Nikola Žutić

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Beograd.

PERIODIKA

IN MEMORIAM - VESELIN ĐURETIĆ

Prognanik iz srpske istorijske nauke Poslije duge i teške bolesti, koju je stoički i optimistički podnosio, preminuo je veliki srpski istoričar dr Veselin Đuretić. Rođen je u Mojanovićima, u srpskoj Zeti, 17. maja 1933. a preminuo u Beogradu 18. februara 2020. godine. Bio je dugogodišnji naučni savjetnik Balkanološkog instituta SANU i jedno kraće vreme Instituta za savremenu istoriju. U ratnim godinama postao je i član Senata Republike Srpske. U vreme rata za odbranu zapadnog srpstva (1991-95), u više navrata je boravio u najzapadnijoj srpskoj zemlji – Republici Srpskoj Krajini, sokoleći narod i trezneći ga od jugokomunističkih zabluda.

PERIODIKA

LIBERALNO (MASONSKO) I RIMOKATOLIČKO JUGOSLAVENSTVO I STVARANJE JUGOSLAVIJE

U članku je rekonstruisan i sistematizovan uticaj ključnih ideologija liberalnog i rimokatoličkog “svjetonazora” na proces jugoslavenskog ujedinjenja i stvaranja Kraljevstva SHS.

PERIODIKA

KNJIŽEVNIK ĐURO VILOVIĆ O BEČU, SJEVERU HRVATSKE I MEĐIMURJU U VREME VELIKOG RATA 1914-1918.

U članku se analiziraju književni radovi Đure Vilovića tematski vezsti za sjever Hrvatske u Prvom svjetskom ratu, s akcentom na nacionalno-vjersku klimu u Međimurju. Članak je u isto vreme i istorijsko-književni prilog kulturnoj istoriji u vreme Velikog rata.

ç