1/2020
PERIODIKA

MILOVAN MILOVANOVIĆ KAO DIPLOMATA

Milovan Milovanović se bavio problemom istočnog pitanja, tj. politike balkanskih država i velikih evropskih sila prema problemu istočnog pitanja u drugoj polovini 19. veka. Posebno se bavio srpsko-bugarskim odnosima, njihovom istorijskom i savremenom problemu. Jedan je od prvih autora koji se počeo . . .

1/2020
PERIODIKA

IDENTITETSKA PITANJA CRNE GORE

Autor u članku polazi od stava da aktuelna crnogorska vlastželi da, putem Zakona o slobodi veroispovesti, izvrši „objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, tako što će umesto Srpske pravoslavne crkve ustoličiti tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu, što bi predstavljalo završni potez u . . .

1/2020
PERIODIKA

IDENTITET NACIONALNIH CRNOGORACA I SRPSTVO

Tema ovoga naučnog rada je identitet nacionalnih Crnogoraca. Predmet istraživanja će posebnu pažnju posvetiti odnosu crnogorskog nacionalnog identiteta prema srpskom nacionalnom pitanju i njegovom identitetu. Istraživanje je skoncentrisano na Crnu Goru kao prostorni okvir u neograničenom vremenskom . . .

1/2020
PERIODIKA

GEOPOLITIČNOST POLITIKOLOGIJE Mogućnosti geopolitike kao geopolitikologije

Autor polazi od nesporne potrebe politikološkog tumačenja konfliktnih procesa koji ugrožavaju nastale, trajuće i zamišljene političke strukture. Životna realnost na dva načina upućuje na prostornost političkih pojava. Prvi je njihova očigledna prostorna, to jest teritorijalna utemeljenost . . .


ç